TN a Policejní akademie spustili projekt darování krve

16.11.2016

„Policejní akademie daruje krev – jedna krev, jeden tým!“ Tak se jmenuje nový projekt, který odstartoval na Policejní akademii ČR v Praze. Probíhá pod záštitou rektora Josefa Salače ve spolupráci s Thomayerovou nemocnicí v Praze. Slavnostního spuštění se v úterý 15. listopadu zúčastnilo asi 100 studentů a téměř polovina se na místě přihlásila k prvnímu odběru krve.

Cílem této dobročinné aktivity je získání nových dárců krve, a to především těch, kteří chtějí pomoci druhým nejen jednorázově, ale zejména pravidelným dlouhodobým dárcovstvím. „Jsme institucí, která vzdělává budoucí policisty a příslušníky dalších bezpečnostních sborů, proto bychom i my měli jistou měrou naplňovat význam hesla „Pomáhat a chránit“, které v sobě nese i velký díl odpovědnosti. Byli bychom rádi, kdyby projekt pokračoval i v dalších letech,“ uvedl v úvodu koordinátor projektu Tomáš Najman.

Organizované odběry se budou realizovat v průběhu dvou týdnů od pondělí 21. listopadu a skončí v pátek 2. prosince vždy od půl deváté. V následujících dnech mohou zájemci darovat krev individuálně. „Tento projekt má v sobě významné specifikum. Má za cíl nejen získat nové dárce a jednorázově s nimi provést odběr, ale má získat dárce dlouhodobé. Navíc k sobě dává dohromady akademické i neakademické pracovníky i studenty, ať bezpečnostních sborů, tak civilní. Tito lidé tak deklarují princip sounáležitosti, humanismu a občanské společnosti. Vysoce si této studentské aktivity cením. Vyznávám heslo: jací studenti, taková škola. Jsem rád, že máme tak bezvadné studenty,“ prohlásil Josef Salač, rektor PA ČR v Praze.

„Naše transfuzní oddělení zásobuje přípravky jednak vlastní nemocnici, jednak IKEM a přesto, že ročně provádíme téměř 12 tisíc odběrů plné krve, nejsme „soběstační“. Potřebné transfuzní přípravky s většími či menšími problémy zajišťujeme nejen z vlastních zdrojů, ale i ve spolupráci s dalšími transfuzními stanicemi.  Přitom počet pravidelných dárců v ČR již několik let mírně, ale soustavně klesá. Pacienti zatím dostávají přípravky, které potřebují, ale spolehlivých a zodpovědných dárců krve má naše transfuzní oddělení nedostatek, každý jeden se počítá. Iniciativu Policejní akademie vnímáme velmi pozitivně. Zatím předpokládáme, že bychom ve spolupráci pokračovali i v příštím roce, a navíc předpokládáme, že alespoň někteří získaní prvodárci se stanou dárci krve pravidelnými,“ konstatoval Petr Turek, primář Transfuzního oddělení Thomayerovy nemocnice.

Bezprostředně po odstartování projektu se k prvnímu odběru přihlásilo zhruba 50 studentů.

O Policejní akademii České republiky v Praze:
PA ČR je státní vysokou školu, která vznikla v roce 1992 a zajišťuje vysokoškolské vzdělání pro Ministerstvo vnitra (Policie, HZS, ÚZSI), Ministerstvo financí (Celní správa), Ministerstvo spravedlnosti (Vězeňská služba), Ministerstvo obrany (Vojenská policie) a vládu (BIS, GIBS). Vzdělává také civilní studenty, kteří se připravují na budoucí zaměstnání v oblasti veřejné správy a shora uvedených bezpečnostních sborů. Je školou univerzitního typu. Má akreditován bakalářský, magisterský i doktorský studijní program do roku 2022. Koná rigorózní řízení (PhDr.) i habilitační řízení (docent). Je jedinou školou svého druhu v České republice a  studuje na ní téměř 2100 studentů. Více na polac.cz.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.