Thomayerova nemocnice po rekonstrukci otevřela Revmatologické a rehabilitační oddělení

21.12.2016

V Thomayerově nemocnici bylo dnes za účasti herce Václava Postráneckého, místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Bartoška a náměstka ministra zdravotnictví Toma Philippa slavnostně otevřeno nově zrekonstruované Revmatologické a rehabilitační oddělení, a to v pavilonu A2. Oddělení je druhým samostatným lůžkovým revmatologickým oddělením v Čechách. „Rekonstrukce zásadním způsobem zkvalitní naše služby v tomto medicínském odvětví a přinese mnohem větší komfort pro pacienty z Prahy a středních Čech," řekl při slavnostním otevření ředitel Thomayerovy nemocnice doc. Zdeněk Beneš.

Na Revmatologickém a rehabilitačním oddělení v současné době pracuje 10 lékařů, 40 fyzioterapeutek a fyzioterapeutů, 6 ergoterapeutek, 16 sester a 6 dalších pracovníků.  Za rok je zde hospitalizováno 750 pacientů, provedeno 10 000 lékařských ambulantních ošetření a provedeno více jak 20 000 fyzioterapeutických výkonů. V současné době má oddělení 26 lůžek, z nichž část slouží i k rehabilitaci v rámci iktového centra, tedy lidem s následky po mozkových příhodách.

Hlavní náplní oddělení je péče o pacienty s poruchami pohybového ústrojí: zánětlivými, degenerativními, metabolickými a péče o pacienty se systémovými nemocemi pojiva. Provádíme diagnostickou, léčebnou i rehabilitační péči. Rehabilitaci poskytujeme také pacientům po ortopedických a jiných operacích se vztahem k pohybovému systému a pacientům s některými neurologickými onemocněními.

Při oddělení funguje také centrum pro aplikaci biologické léčby při systémových zánětlivých chorobách, osteocentrum (denzitometrická vyšetření skeletu s návazností  na osteologickou ambulanci) a provádíme zde také klinické hodnocení léčiv. V rámci oddělení slouží pacientům tyto ambulance: revmatologická, rehabilitační (mobilizace, manipulace, měkké techniky, manuální medicína, elektroléčba, ultrazvuk, laser, magnetoterapie), osteologická, ortopedická. Oddělení je rovněž aktivní i ve výuce, a to jak postgraduální výuce lékařů tak fyzioterapeutů.

Rekonstrukce probíhala od června do prosince a její celková cena je 52 milionů korun, z čehož 27 milionů přispělo Ministerstvo zdravotnictví, 25 milionů korun pak hradila nemocnice z vlastních zdrojů.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.