Stabilizovaným pacientům s covid-19 pomáhá i domácí oxygenoterapie

24.11.2020

Pacientům, kteří prodělávají onemocnění covid-19 a mají poruchu okysličení krve, nicméně jsou již ve stabilizovaném stavu, pomáhá domácí oxygenoterapie pomocí  tzv. kyslíkového koncentrátoru. Ten je určen pro ty, kteří již nepotřebují lékařskou ani ošetřovatelskou péči v nemocničním zařízení, ale je u nich ještě nutná kyslíková terapie, která jim umožní být doma.  Thomayerova nemocnice (TN) ve spolupráci se společností Oxytechnic zprostředkovává těmto pacientům zapůjčení zmíněného přístroje - tzv. OXYGENÁTORU.

„Díky této možnosti léčby v domácím prostředí se nám zároveň i uvolňuje určitá lůžková kapacita v nemocnici, kterou tak můžeme využít pro akutní případy,“ řekl ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Aktuálně je tato možnost domácí kyslíkové terapie využívána více než deseti pacienty z Pneumologické kliniky 1. LF UK v TN, kteří byli propuštěny z nemocnice domů na doléčení. Tito pacienti rovněž už nejsou léčeni ani protivirovými léky. Samotná domácí léčba trvá přibližně dva až tři týdny a jejím základním předpokladem je, aby pacient byl v plném stabilizovaném stavu, který mu umožňuje být doma. 

Kyslíkové koncentrátory jsou elektrická zařízení sloužící k domácí oxygenoterapii. Jedná se o přenosná zařízení s jednoduchým ovládáním, která pomáhají pacientům při dýchacích problémech, a to nejen v souvislosti se současnou koronavirovou epidemií.  Jejich využití je všestranné a zkušenosti s touto metodou jsou mnohaleté.

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.