Rozhovor s prof. Vašákovou - Úleva pro pacienty s CHOPN. První žena v Česku podstoupila unikátní zákrok (Novinky.cz)

09.05.2023

Pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) mají šanci na zlepšení svého stavu a kvalitnější život. V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici provedli minulý týden jako první v Česku unikátní zákrok, při kterém pomocí elektrických pulzů šetrně zničili vadné buňky v průduškách zodpovědné za nadměrnou produkci hlenů. Efekt vypadá podle lékařů velmi slibně. Pacientům se po zákroku zlepší plicní funkce a méně kašlou. V Česku je asi 250 tisíc lidí s CHOPN a dalšího půl milionu o ní podle odhadů vůbec neví.

„Mělo by to mít přinejmenším dlouhodobý efekt. Zatím se dokončují klinické studie, takže nemáme k dispozici až tak dlouhodobá sledování, maximálně několik let od zákroku,“ řekla Právu přednostka Pneumologické kliniky ve FTN prof. Martina Koziar Vašáková, která jako společně s primářem MUDr. Luďkem Stehlíkem a týmem sester zákrok provedla.

Stav pacientky, která byla před tím opakovaně v Thomayerově nemocnici hospitalizovaná kvůli chronické bronchitidě (chronický zánět na sliznici průdušek, kdy se nadměrně produkují hleny - pozn. red), je zatím velmi dobrý. Lékaři nejprve ošetřili pacientčinu pravou plíci. Během anestezie do ní zavedli speciální katétr, úzkou hadičku, která slouží jako elektroda. Zavedení drobné hadičky do všech problematických průduškových chodbiček proběhlo překvapivě rychle.

„Celé to trvalo 35 minut. A to jsme skutečně zodpovědně ošetřili vše, co mělo být ošetřeno, a dali jsme 72 aplikací (pulzů),“ dodala přednostka. Metoda tzv. bronchiální rheoplastiky je novinkou posledních let a Česko je jednou z prvních zemí, kde se vyzkoušela. Do buněk na sliznici průdušek, které mohou za nadměrnou produkci hlenů, vyšlou lékaři skrz katétr krátké, ale vysokofrekvenční elektrické pulzy. Ty jsou přesně cílené na problematická místa. Metoda je proti jiným velmi šetrná. Pulzy vyvolají tlak v buňkách, čímž zničí problematické části.

„Působením energie, kdy není zvýšená teplota, je narušeno jádro buňky a dojde k programované buněčné smrti. Buňky nekrvavě zmizí a narostou místo nich nové, s výrazně sníženým počtem buněk produkujících hlen,“ vysvětlila Právu Vašáková. Právě to je pro pacienty, kteří jsou často hospitalizovaní s těžkou formou CHOPN, naprosto klíčové.

V Česku je asi 250 tisíc lidí s CHOPN a dalšího půl milionu o ní podle odhadů vůbec neví. Nemoc spočívá v zúžení dýchacích cest kvůli trvalému zánětu, což se projevuje zpravidla stálým kašlem, pískáním na hrudi a dušností. Speciální léčebná metoda je vhodná jen pro těžké případy, kdy pacienti s chronickou bronchitidou vykašlávají hustý hlen minimálně tři měsíce a potýkají se s tím aspoň dva roky po sobě.

VÍCE v rozhovoru

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 9. 5. 2023
Autor: Kristýna Šopfová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.