Rozhovor s prof. Vašákovou - Staraly se o nakažené, zemřely. Přední lékařka o smrti dvou sestřiček i odmítání očkování (blesk.cz)

02.11.2021

O covidové situaci ve Fakultní Thomayerově nemocnici a zkušenostech během loňského vypuknutí koronavirové pandemie poskytla rozhovor prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky 1. LF UK pro redakci blesk.cz. V nemocnici přišla na svém oddělení o dvě sestřičky, denně se potkávala i s 20 lidmi, kteří na jednotkách intenzivní péče bojovali o život s nemocí covid-19, a přesto dodnes musí vyvracet dezinformace o samotné nemoci i o očkování.

Plicní lékařka Martina Koziar Vašáková se snaží motivovat lidi k tomu, aby se nechali vakcinovat, a popisuje, co neochota zajít na vakcínu může způsobit. Nebojujeme proti státní zlovůli, nepřítelem je virus. Tak by se dal jednou větou shrnout proslov, který měla na úterní tiskové konferenci k epidemické situaci lékařka a náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. Vašáková má s bojem proti covid-19 velké zkušenosti. Jako lékařka v Thomayerově nemocnici se denně střetávala s osudy pacientů, jejich blízkých, ale i kolegů v přeplněných „covidových“ oddělení. „Byla to extrémní zátěž,“ vzpomíná na dny, kdy se v nemocnici denně vyskytovalo i 200 nakažených, z čehož 20 jich bylo na JIP nebo ARO.

Dvě sestřičky za ostatní položily život

„Nejmladšími lidmi, které jsem viděla na lůžku, byli ročníky 93. Jindy zdravý člověk měl oboustrannou pneumonii (...) A zemřelo 6 dětí, to není málo,“ pokračovala lékařka, která nabádá k očkování. Tedy k velmi účinné prevenci proti onemocnění a především proti těžkému průběhu. Odbornice připomíná, že vakcína není lékem. A nemáme lék ani na onemocnění, léčí se jen symptomy. „Máme ale šanci se bránit a neděláme to. Stále diskutujeme, jak s virem vyjít.“

Podle Vašákové bychom měli myslet na to, že se jedná i o osobní zodpovědnost a vedle toho, že se nechám vakcinovat, abych nezemřel, to dělám i proto, abych nenakazil své okolí. „Zdravotníci neodlišují lidi, kteří přijdou, jestli jsou očkovaní nebo ne. Věnujeme se tomu, abychom léčili všechny. Neukazujeme na někoho, že je zlý nebo hodný. Jenom z mého oddělení zemřely v souvislosti s péčí o nakažené dvě naše kolegyně, sestřičky. Položily život za to, aby mohli ostatní žít,“ řekla závěrem svého projevu. 

Vašáková o svých zkušenostech s bojem proti covid-19 promluvila v souvislosti s malou proočkovaností v ČR. Ukončení očkování má něco málo přes 6 milionu osob. Z lidí starších 12 let, pro které jsou vakcíny schválené, je nyní očkováno 66 procent, což podle odborníků k zastavení epidemie nestačí. Tempo očkování sice v posledních dnech stoupá, není ale prozatím dostatečné.

Popsala byste nám situaci v Thomayerově nemocnici v minulém roce? A jak je to dnes?

Zatím nemáme zablokovanou intenzivní péči. V minulém roce byla téměř blokována covidem i klinika hrudní chirurgie a její pooperační oddělení bylo předěláno na covid oddělení. Samozřejmě v Thomayerově nemocnici byla covidová oddělení téměř všude. Na pediatrii byli větší pacienti. Používaná byla neurologická lůžka, ORL lůžka, revmatologická, interní i chirurgická. Všude byl covid - denně přes 200 pacientů s covidem a z toho 20 na JIP nebo ARO.

A co by se mohlo stát, kdyby došlo k černému scénáři? Kdybychom pokračovali v tom trendu, který se tu dnes nastínil?

Taková situace tu zatím není, ale při rizikovém scénáři se může stát, že opět ty kapacity budeme muset obětovat pro covid pacienty. A nebude se to týkat jen nás, ale i jiných nemocnic. A zase máme aktivován lůžkový fond, aby se mohly realizovat právě mezi-krajské převody, jak se to děje v dispečinku lůžkové péče. Co mě ale na tom nesmírně mrzí, je, že je to de facto - nechci říct zbytečné - ale že bychom to nemuseli mít, kdyby si lidé skutečně uvědomili, proti čemu bojují a jaká by měla být jejich motivace. Je mi prostě neskutečně líto lidí, kteří jsou uváděni v omyl třeba samotnými lékaři, kteří jsou tzv. antivax z různých důvodů. A máme takové lékaře i ve spádové nemocnici, kteří rizikového pacienta odmítají očkovat s tím, že jde o „neozkoušenou vakcínu“. Takže bojujeme nejen s nevědomostí lidí.

VÍCE v rozhovoru (blesk.cz)

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 27. 10. 2021
Autor: Nikola Forejtová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.