Rozhovor s MUDr. Markovou – Migréna je víc než bolest (Deník, Zdraví)

23.06.2022

Přes milion Čechů zažívá několikrát do měsíce záchvaty migrény, které je dokážou zcela vyřadit z běžného života. Bez léků proti bolesti obvykle nedokážou být. „Jejich nadměrné užívání ale paradoxně vede k dalším bolestem hlavy a nastává začarovaný kruh,“ říká MUDr. Jolana Marková, FEAN, vedoucí lékařka centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy z Fakultní Thomayerovy nemocnice v rozhovoru pro Deník v příloze Zdraví.

Dá se migréně předejít? Mám na mysli nerozvinutí migrény u člověka, co je mívá, pokud je to vůbec možné, aby se nějak zastavila, ale zajímá mě i ta prvotní migréna, kterou to začíná.
Migréna je onemocnění, které se projevuje atakami bolesti s vegetativním doprovodem (přecitlivělostí na světlo, hluk, pachy, nevolností a někdy i zvracením). Migréně jako onemocnění se předejít nedá, je pravděpodobně geneticky podmíněna, vyskytuje se často v rodině u několika generací. Jednotlivé atace se předejít někdy dá, pokud víte, co ji vyvolává a vyhnete se tomu. Ale některé vyvolávající faktory jako je například změna počasí nebo stresová situace jsou neovlivnitelné.

Co může spustit migrénu? Je to individuální nebo se dají říct nějaké obecné spouštěče, na které si lidé trpící migrénou musí dávat pozor?
To je vysoce individuální, nejčastěji jsou to právě změny počasí, stresové situace, zátěž nebo menstruace u žen. U některých také požití vína nebo jiného alkoholu nebo kořeněný pokrm a další.

Jak poznám migrénu od jiné bolesti hlavy? Ptám se jako člověk, který migrénu naštěstí nikdy nezažil, takže si neumí úplně představit, co to může být za bolest. Případně, kdy mám zpozornět, že bolest hlavy není "normální" a může se za ní skrývat něco jiného?
Migréna je typická jako typem bolesti, tak i doprovodnými příznaky. Bolest u migrény začíná v polovině případů v oblasti šíje, kde pacienti popisují ztuhnutí a pak se bolest šíří někdy do poloviny hlavy, strany se často střídají nebo bolí i celá hlava. Bolest je narůstající, má tlakový pulzující charakter a intenzita bolesti při migrény bývá vysoká. Ale bolest je doprovázena i projevy přecitlivělosti na světlo, hluk, pachy, nevolností a někdy i zvracením, které může být ještě hůře snášeno než samotná bolest. Ale když ataka migrény přejde, je pacient další období zcela bez bolesti - pokud by bolest neodezněla, je riziková a vyžaduje návštěvu lékaře.

Jsou nemoci, které ji mohou způsobit?
Ne migréna je nemoc sama o sobě a nezpůsobují ji žádné další nemoci, jen některá onemocnění se vyskytují častěji u migreniků než o sobo bez migrény. Patří sem úzkostné poruchy, deprese, alergie, astma, onemocnění štítné žlázy.

Někdo má migrénu 2x měsíčně, nebo 5x týdně. Jak se s tím v takových případech dá žít? Nejsou ti lidé víceméně vyloučeni ze společnosti? Mohou vůbec pracovat?
Na tohle odpovídá již formulace Vašeho dotazu. Pokud má pacient migrenózní záchvat 2x do měsíce a zná účinnou léčbu záchvatu, kdy se do dvou hodin dostaví úleva, pak jistě není významné pracovní omezení.  Při častých atakách je tato nemoc problémem a samozřejmě je třeba ji za pomoci neurologa řešit. Jak najít vhodnou a tolerovanou akutní léčbu k dosažení úlevy, tak léčbu preventivní, která má za cíl omezení frekvence atak i snížení doby jejich trvání i jejich intenzity.

Jaká léčba je v současnosti dostupná a nejúčinnější?
Je třeba odlišit léčbu akutní ataky od léčby preventivní. Pro léčbu akutní ataky jsou dostupné všechny skupiny léčiv, jak jednosložková analgetika i nesteroidní antirevmatika, tak kombinovaná analgetika. V případě potřeby, kdy tyto léky nestačí i specifická antimigrenika, léky za skupiny triptanů, které působí specificky jen na migrénu. Pokud zaberou, omezí nejen bolest, ale i nepříjemné doprovodné příznaky migrény. Akutní lék má být užit včas, v začátku ataky, protože tak působí nejlépe a nejrychleji. Toto však platí pro pacienty s nepříliš četnými atakami, pro pacienty s frekventními záchvaty platí omezení, protože při častém užití léků proti bolesti hrozí vývoj bolestí hlavy z nadužívání akutní medikace, tzv. medication overuse headache.
Druhým typem pomoci je léčba preventivní (užívá se také termín profylaktická). Tato léčba spočívá v denním užití medikace, opět z různých lékových skupin, cílem této léčby je omezit frekvenci atak více jak o polovinu, také snížit délku trvání ataky i intenzitu bolesti. Léky je třeba užívat pravidelně, posoudit efekt této preventivní léčby lze nejdříve po 3 měsících, což je třeba při zahájení léčby každému pacientovi vysvětlit. Tím zlepšíme pochopení principu preventivní léčby a zvýšíme naději na úspěch. Tyto jsou medikace, které se užívají ve formě tablet. Nově je v České republice dostupná i biologická léčby migrény, která se aplikuje injekčně, nejčastěji 1x za měsíc.

Je biologická léčba migrény vhodná pro všechny pacienty?
Biologická léčba je určena pacientům, kteří vyzkoušeli více typů standardní léčby a nebylo po uspokojivé době podávání (nejméně 3 měsíce) dosaženo úspěchu nebo nebyla léčba tolerována. Tato léčba je pro zdravotní pojišťovny finančně náročnější než léčba standardní, proto jsou ustanovena pravidle úhrady a předepsání této biologické léčby je vázáno na certifikovaná centra pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Těch je v ČR v současné době 30 a je zajištěno regionální pokrytí  tak, aby pacient nemuseli dojíždět  mimo kraj místa bydliště.

Čím je způsobeno, že ženy na migrény trpí v daleko větší míře? Je to "jen" kvůli hormonální nerovnováze?
Ano vysoce pravděpodobně jsou za to odpovědné ženské hormony, vlastně změny jejich hladin během menstruačního cyklu.

V jedné odpovědi jste zmínila konkrétně pacientky, máte ale i pacienty-muže? Pokud u žen hraje velkou roli hormonální nerovnováha při vzniku migrény, jak je to u mužů?
Muži samozřejmě trpí migrénou též, v dětském věku dokonce častěji než dívky, ale po pubertě se poměr mění a v dospělém věku převažují asi 3x více ženy, což je velmi pravděpodobně dáno hormonálními změnami v závislosti na cyklu u žen. Obecně, u žen i u mužů se předpokládá genetický podklad pro vznik nemoci.

VÍCE v rozhovoru

Zdroj: Deník, Zdraví
Autor: Deník, Zdraví

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.