Reakce Thomayerovy nemocnice na zavádějící informace k případu údajného pochybení při přijetí pacienta se zápalem plic

18.03.2020

Thomayerova nemocnice chce uvést na pravou míru zavádějící informace, které se aktuálně objevily v médiích v souvislosti s údajným pochybením zdravotnického personálu v případě hospitalizace pacienta (taxikáře) na plicním oddělení v TN.

Důležité je uvést, že velice obézní a polymorbidní pacient s bronchiálním astmatem byl k nám do Thomayerovy nemocnice přijat dne 10. 3. pro celkové zhoršení jeho zdravotního stavu s podezřením na počínající zápal plic. Neměl v tuto dobu cestovatelskou anamnézu, a postupovalo se dle tehdy nařízené epidemiologické situaci. RTG vyšetření prokázalo zápal plic a od tohoto okamžiku byla pacientovi podávána cílená a adekvátní léčba.

V následujících dvou dnech se jeho stav mírně zlepšil. Posléze se však objevily potíže s dechem, a proto byl proveden test na přítomnost koronaviru - COVID-19, který jej bohužel potvrdil. Nemocný byl následně bariérově izolován a přeložen ihned na JIP, a to podle zcela standardních protiepidemiologických opatření, aby tak nedošlo k šíření viru do jeho okolí. Stav pacienta se však zhoršil, a to i přes nasazenou intenzivní cílenou léčbu na JIP, a proto byl následně převezen do VFN k další léčbě na speciálních přístrojích.

Je nutné dodat, že u nemocného, který s dotčeným pacientem sdílel společný pokoj, nebyla prokázána koronavirová infekce. Což je podstatné rovněž zmínit.

Na závěr je nutné uvést, že pokud by byl pacient od začátku pozitivní na koronavirus, tak u něho přijatá a poskytnutá léčba související se zápalem plic, by byla prakticky shodná.

Chceme zdůraznit, že zdravotnický personál nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a dle standardních postupů a protiepidemiologických opatření.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.