Reakce Thomayerovy nemocnice na reportáž v Událostech ČT ze dne 31. října

04.11.2020

Thomayerova nemocnice (TN) se ohrazuje proti reportáži v Událostech ČT (Rodiče mají právo být s dětmi v nemocnici nepřetržitě, zdravotníci to vždy neumožňují, 31/10/2020), jejímž cílem bylo zavádějícím způsobem informovat veřejnost o tom, že TN zamezuje a brání návštěvám rodičů u nezletilých pacientů při jejich hospitalizaci. Skutečnost je však zcela opačná!

Nejdříve je nutné uvést, že v TN platí plošný zákaz návštěv v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem. Ten se však netýká návštěv rodičů u nezletilých pacientů. V souladu s doporučením (nikoliv však nařízení, jak bylo chybně uvedeno v reportáži) Ministerstva zdravotnictví ČR a po dohodě s nemocničním hygienikem i s ohledem na současnou koronavirovou epidemii, byly tyto návštěvy pouze omezeny časově a počtem osob. Návštěvy rodičů jsou tedy u dětí možné! Pouze byly režimově upraveny tak, aby byly pro všechny přítomné bezpečné a nijak nenarušovaly samotnou zdravotní péči o děti a práci našich zdravotníků. Zdraví pacientů a zdravotníků je pro TN absolutní prioritou.

Na Klinice dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK v TN, kde byla pacientka hospitalizována, jsou umožněny návštěvy standardně jednomu rodiči v době od 14.00 do 17.00 hodin na 30 minut, a to za dodržení všech hygienických a protiepidemiologických opatření. Pro trvalý pobyt rodičů u všech hospitalizovaných dětí nemá TN prostorové a technické podmínky či zázemí, jsme schopni vyhovět, standardně se tak děje, přijetím doprovodu u dětí mladších šesti let.


Důležité je uvést, že Klinika dětské chirurgie a traumatologie v TN je vyhlášeným a prestižním pracovištěm, a to nejen v rámci Prahy, ale i v rámci celé ČR, která zajišťuje komplexní chirurgickou a traumatologickou péči na nejvyšší úrovni. Klinika má mnohaleté zkušenosti s dětskými pacienty a její zdravotnický personál patří mezi profesionály ve svém oboru. Dětská pacientka byla v TN hospitalizována dne 1. října,  a to se souhlasem své maminky, která si ji doprovodila až na příslušné oddělení. Není tedy pravda, že by TN nedovolila matce doprovod jejího dítěte až na dané pracoviště.  Dokonce jí bylo umožněno vidět své dítě ještě před samotnou operací. Maminka dítěte byla hned při příjmu na ambulanci informována o tom, že vzhledem k věku dítěte, k omezeným kapacitním a dispozičním možnostem lůžkového oddělení a k aktuálním protiepidemiologickým opatřením, není možný její pobyt s dítětem po celou dobu hospitalizace v nemocnici. S tímto postupem maminka i písemně souhlasila!

Při příjmu došlo k tomu, že při nasazování běžného identifikačního náramku na zápěstí dítěte, dětská pacientka zdravotní sestry kopala a škrábala a následně výchovně zasáhla její matka. Ta své dítě uklidnila a usadila ho sama do sedačky. Poté se maminka s dítětem rozloučila a zdravotní sestra odvezla její dcerku na pokoj. Druhý den se však matka dítěte začala domáhat svého permanentního pobytu na oddělení, což jí nebylo z výše uvedených důvodů umožněno. Navíc pokoj, ve kterém pacientka ležela, byl zcela obsazen dalšími dětmi a přítomnost jiného rodiče by mohla vyvolat zhoršení psychického stavu a ohrozit průběh léčebného procesu u ostatních přítomných pacientů. Matka dítěte na to však nechtěla brát ohledy. Její dcerka už po operaci byla zcela klidná a svou krátkou hospitalizaci v nemocnici snesla velice dobře a spolupracovala. Bohužel toto se nedá říci o její matce, která se chovala vůči našim zdravotníkům nevhodně, velice konfliktně a neměla zájem jakkoliv ve věci s námi spolupracovat, a to v této těžké koronavirové době, kdy zdravotníci čelí obrovskému tlaku a vyčerpání. Operace pacientky proběhla úspěšně a následující den byla propuštěna domů.


TN se snaží dělat vždy maximum pro to, aby byly děti zdravé, byla jim poskytnuta nejlepší možná zdravotní péče, a to i za ztížené situace v souvislosti s aktuální epidemií. S rodiči dětí vždy aktivně naši zdravotníci komunikují a o všem je informují. Návštěvy u dětských pacientů jsou umožněny tak, aby to nenarušovalo standardní zdravotní péči, práci našich zdravotníků a mohli jsme tak tyto malé pacienty co nejdříve zdravé propustit domů ke svým rodičům.  Výše uvedený postup TN byl v souladu se zákonem č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách § 28, odst. 2, písm. e) (viz níže). S tímto postupem matka dětské pacientky písemně souhlasila, a to svým podpisem na informovaném souhlasu s hospitalizací svého dítěte.

(Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo na mj.: 3. přítomnost osoby blízké nebo osoby určené pacientem, a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, a nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb).


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.