Reakce Thomayerovy nemocnice na nepravdivé informace k případu údajného zatajení úmrtí pacienta jeho rodině

05.03.2020

Thomayerova nemocnice chce uvést na pravou míru nepravdivé a zavádějící informace, které se aktuálně objevily v médiích v souvislosti s údajným zatajením úmrtí pacienta jeho rodině.

Není pravda tvrzení rodiny zemřelého pacienta, že by je TN více než tři dny od jeho úmrtí nekontaktovala. Opak je zcela pravdou. Informaci o úmrtí pacienta jsme se opakovaně, ale bohužel neúspěšně snažili sdělit rodině zemřelého ještě v den jeho úmrtí (tj. dne 25. 2. 2020), a to na kontaktním telefonním čísle, které uvedl pacient v informovaném souhlasu. Bohužel na uvedeném čísle nikdo nebyl po celý den k zastižení. Na uvedený telefon jsme se pokoušeli dovolat až do ranních hodin následujícího dne, tj. 26. 2. 2020. Jelikož však telefon opět nikdo nezvedal, předali jsme celou věc v týž den v 9.00 hod. ráno Policii ČR s žádostí o kontaktování rodiny zemřelého, abychom jim mohli sdělit informaci o úmrtí pacienta. Policii ČR jsme předali nahlášenou adresu pacienta, jméno jeho manželky a uvedené telefonní číslo. V ten samý den jsme byli zpětně kontaktováni ze strany Policie ČR, která nám sdělila, že na uvedené adrese a telefonu aktuálně nebyl nikdo k zastižení.

Celou věc lze samozřejmě doložit výpisem telefonních hovorů, který máme již k dispozici.


K úhradě nákladů spojených s uložením těla zemřelého

Opět není pravda, že bychom po rodině zemřelého chtěli nějaké peníze navíc. Po uplynutí dvou dnů od úmrtí pacienta (dne 25. 2.), hradí uložení zemřelého v chladícím zařízení (boxu) nemocnice rodina pozůstalého. Z toho vyplývá, že TN požaduje úhradu nákladů pouze za období od 28. 2. do posledního dne před vyzvednutí těla zemřelého, tj. do 3. 3. a tudíž TN postupuje zcela dle platných pravidel.

Chceme zdůraznit, že zdravotnický personál podle dosavadního šetření nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně a dle předpisů.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.