Počet nově zachycených případů rakoviny loni klesl. Prevenci v oblasti nádorů prostaty nyní připomíná Movember (zdravnotnickydenik.cz)

04.11.2021

Prodlužující se věk ruku v ruce s rostoucím výskytem civilizačních chorob jsou velkou výzvou nejen pro české zdravotnictví. Klíčem k udržitelnosti systému je hlavně prevence – v jejímž dodržování však u nás máme značné mezery. Situaci ještě zhoršil covid, kvůli němuž v loňském roce někteří nedorazili na preventivní prohlídky, což se odrazilo i na nižším počtu nově diagnostikovaných s rakovinou. A platí to i o rakovině prostaty, která je u mužů vůbec nejčastěji se vyskytujícím nádorem. Na důležitost prevence upozorňuje právě startující osvětová akce Movember.

Onkologická onemocnění jsou po těch kardiovaskulárních druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Podle čísel ÚZIS bylo u nás v roce 2018 nově diagnostikováno přes 87 tisíc pacientů a téměř 28 tisíc lidí zemřelo. U mužů, které rakovina postihuje častěji než ženy (v poměru 1:1,2), byla přitom nejčastěji diagnostikovaným nádorem rakovina prostaty, která tvořila celou čtvrtinu všech nových onkologických onemocnění u mužů (následovaná rakovinou kolorekta). Celkem s ní bylo v roce 2018 nově diagnostikováno téměř osm tisíc mužů a incidence v čase setrvale narůstá. Důvodem je mimo jiné to, že moderní diagnostické metody dokážou odhalit větší množství nádorů. Jenže i když dnes onemocnění umíme úspěšně léčit, pokud je zachyceno včas, zůstává mezi pány rakovina prostaty třetí nejčastější příčinu úmrtí v rámci onkologických diagnóz – v roce 2018 na ni zemřelo 1372 mužů.

“I když čísla z roku 2020 vykazují nižší záchyt karcinomu prostaty oproti předchozím letům, není bohužel žádný důvod k radosti. Spíše naopak. Do celkové statistiky promluvila tehdy nastupující pandemie covid-19, která sebou přinesla řadu omezení a samozřejmě i strach související s preventivními vyšetřeními,“ vysvětluje přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a  Fakultní Thomayerovy nemocnice prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.

Na prevenci dbáme méně než za hranicemi

Protože bohužel rakovině prostaty neumíme preventivně předcházet, je třeba pravidelně chodit na prohlídky a případné onemocnění díky tomu zachytit včas ve fázi, kdy ho umíme účinně léčit. Když totiž nedojde k včasnému odhalení a léčbě, mohou se rakovinotvorné buňky šířit do dalších částí těla, především do lymfatických uzlin a kostí. Základní diagnostické vyšetření je proto součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře, která se provádí a z veřejného zdravotního pojištění hradí jednou za dva roky.

Pokud vznikne podezření na onemocnění prostaty, je jednou z diagnostických možností laboratorní rozbor krve, z něhož se stanoví hladina PSA (prostatický specifický antigen). Vyšetření může zajistit všeobecný praktický lékař, internista i urolog na základě klinického nálezu u pacienta. Pokud se ale muž rozhodne vyšetření podstoupit bez indikace lékaře, musí si ho zaplatit. Pro stanovení diagnózy rakoviny prostaty je každopádně třeba provést další vyšetření, jako je zobrazení prostaty ultrazvukem, biopsie prostaty, případně CT či magnetická rezonance.

VÍCE v článku (Zdravotnický deník)

Zdroj: Zdravotnickydenik.cz
Datum vydání: 3.11.2021
Autor: mk

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.