Péče o pacienty s TBC v TN

09.02.2018

Ve čtvrtek 8. února 2018 proběhla v Thomayerově nemocnici tisková konference za účasti jejího ředitele nemocnice doc. MUDr. Zdeňka Beneše, CSc., a předsedkyně Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR prof. MUDr. Věra Adámkové, CSc. Hlavním tématem byla tuberkulóza a její léčba v rámci Thomayerovy nemocnice.

Profesorka Věra Adámková shrnula celorepublikovou situaci týkající se onemocnění tuberkulózou a hovořila také o proočkovanosti obyvatelstva. „Thomayerova nemocnice je největším českým centrem pro diagnostiku a léčbu tuberkulózy v České republice a jediným centrem pro léčbu multirezistentní tuberkulózy, tedy tuberkulózy odolné vůči lékům,“ řekl v úvodu ředitel nemocnice doc. Beneš. Pneumologická klinika Thomayerovy nemocnice spolupracuje v oblasti tuberkulózy i s Pediatrickou klinikou 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, Urologickým oddělením a hlavně Oddělením hrudní chirurgie Thomayerovy nemocnice.

„Péče je tedy u nás poskytována komplexně napříč všemi věkovými skupinami a lokalizacemi tuberkulózy a poskytuje těmto pacientům komplexní léčbu včetně léčby operační, a to plicní i mimoplicní,“ dodal ředitel doc. Beneš s tím, že se v rámci Prahy a Středočeského kraje se jedná o jediné pracoviště, které zabezpečuje léčbu nemocných s tuberkulózou. „Jsou zde nicméně hospitalizování pacienti z celé České republiky i z ciziny,“ doplnil ředitel Thomayerovy nemocnice.

Ročně je v Thomayerově nemocnici hospitalizováno v průměru 100 – 130 nemocných s tuberkulózou. V roce 2017 jich zde bylo celkem 122. Od roku 2007 zde bylo hospitalizováno celkem 71 pacientů s multirezistentní formou tuberkulózy, z nichž 52 bylo cizinců (tj. 73%). Thomayerova nemocnice se rovněž účastní také projektů zaměřených na vyhledávání tuberkulózy v rizikových skupinách obyvatel, zejména bezdomovci, a stojí u zrodu projektů na prevenci infekčních onemocnění u lidí, kteří do ČR přijíždějí za prací z rizikových zemí.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.