OSLAVA PRVNÍHO MÁJE SE BLÍŽÍ A FTN VŠEM PŘEJE HODNĚ ZDRAVÍ, ŠTĚSTÍ A HLAVNĚ PEVNÉ ZDRAVÍ!

29.04.2022

V neděli 1. května slavíme PRVNÍ MÁJ. Tento den je tradičně spojován nejen s oslavami Svátku práce, ale je to především svátek všech zamilovaných, který trvá celý květen. Fakultní Thomayerova nemocnice přeje všem zamilovaným hodně lásky, štěstí, vzájemné porozumění a k tomu všemu samozřejmě i to nejdůležitější, a to je pevné zdraví. Udržet si ho však není někdy jednoduché, ale podle několika odborných studií má na zdraví člověka pozitivní vliv právě láskyplný vztah, milující rodinné zázemí a pocit štěstí a pozitivní energie, která je spojena právě s láskou.

Jak říká známé rčení „Kam nechodí láska, tam chodí lékař“. Toto rčení se několikrát potvrdilo i v praxi při různých výzkumech. Zamilovaní lidé žijí nejen déle, ale mnohem lépe reagují například na léčbu a rychleji se uzdravují.  Podle vědců by se například diabetici měli více smát, protože smích pozitivně ovlivňuje hladinu cukru a glukózy v krvi. V milujícím vztahu se člověk cítí po psychické stránce mnoho lépe a kromě toho, že samotná zamilovanost nejen, že vyplavuje z těla známý endorfin, ale navíc způsobuje zvýšení srdeční frekvence, díky čemuž dochází ke zvýšenému průtoku krve do všech částí těla (vč. pohlavních orgánů). To má podle odborníků pozitivní vliv na zdraví člověka. Studie také dokazují, že lidé v milujícím a dlouhodobém vztahu, mají delší průměrnou délkou života.

OSLAVA PRVNÍHO MÁJE také úzce souvisí s českou tradicí, kterou je známé Pálení čarodějnic. Ta se slaví vždy v podvečer, a to den před 1. květnem, kdy se lidé sejdou u zapálené vatry a pálí ze slámy vyrobené čarodějnice. K oslavě patří samozřejmě stavění májky, hudba, opékání buřtů a různé soutěže nejen pro děti, ale i dospělé.

Ženy se nejčastěji převlékají do masek čarodějnic a soutěží o nejlepší masku. Kromě této tradice se zamilovaní lidé chodí líbat pod rozkvetlý strom. Nejčastěji jde o třešeň, višeň, jabloň či břízu. Studenti v tento den chodí na tzv. MAJÁLES. Jedná se o slavnost plné hudby, zábavy, dobré nálady a příležitosti se sejít se svými přáteli.

MÁJ je také název známé lyrickoepické sklady Karla Hynka Máchy, který ji vydal v roce 1836 jako vrcholné dílo českého literárního romantismu, ale to už je na jiný příběh.

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.