Oddělení klinické biochemie dostalo novou centrální, plně automatizovanou linku. Moderní zařízení dokáže zpracovat i až 2000 biochemických testů za hodinu!

06.05.2021

Od března letošního roku má Oddělení klinické biochemie (OKB) ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) k dispozici zcela moderní komplexní analytický systém, který je schopen rychle reagovat a zpracovat veškeré náročné požadavky velké fakultní nemocnice, a to jak v rozsahu spektra prováděných metod, tak i kvality a rychlosti měření. Kapacita nového systému, tj. dvou paralelních linek COBAS PRO od společnosti Roche, je 2 000 biochemických testů, 600 imunochemických testů a 1 800 vyšetření iontů za hodinu.

Za účasti vedení nemocnice v čele s jejím ředitelem doc. MUDr. Zdeňkem Benešem, CSc. a zástupců vedení společnosti Roche Diagnostics byla tato moderní automatizovaná linka slavnostně představena, a to již za plného provozu. „Měříme rychleji, správněji a přesněji z daleko menšího objemu vzorku (pro biochemické metody 1–4 µl!). Citlivost (mez detekce) některých metod dosahuje hodnot pmol/l, rozsah měření je vyšší (např. u hCG zahrnuje základní rozsah měření 4 řády, s automatickým ředěním dokonce řádů šest),“ řekla MUDr. Klára Bořecká, Ph.D., primářka OKB.

Je prodloužena stabilita reagencií, a tím omezená nutná manipulace s nimi, nově je možnost vkládat reagencie do všech modulů za chodu, vkládat mikrokepy (zkumavky pro minimální objem vzorku) do všech analytických modulů, je snížena ekonomická zátěž a čas potřebný na kalibrace, je snížený počet kroků údržby. I nadále je zachována automatická kontrola kvality vzorku (sraženin, bublin, hemolýzy, chylozity a iktericity), možnost automatického opakování a ředění či reflexního testování (provedení některého vyšetření až v závislosti na výsledku vyšetření jiného).

Vůbec poprvé v historii má OKB možnost pracovat s novou preanalytickou linkou, která automatizuje procesy probíhající před vlastní analýzou – centrifugaci, odvíčkování zkumavek, kontrolu množství a kvality centrifugace vzorku, a třídění vzorků a jejich transport k analytickým systémům.

Díky této lince se šetří práce pracovníků na příjmu laboratoře, podstatně se omezuje možnost chyby, minimalizuje se kontakt pracovníků s potenciálně infekčním biologickým materiálem, a celý proces se dále zrychluje. Nový SW automaticky rozděluje vzorky mezi dvě analytické linky podle požadavků vyšetření v daném vzorku a podle aktuálního vytížení příslušného analyzátoru. Je k dispozici přehledný archiv vzorků, s uzavřenými zkumavkami, což dále snižuje biologické riziko a odpařování vzorku pro případné dodatečné požadavky vyšetření.

 „Chtěla bych poděkovat vedení FTN za podporu, firmě Roche za spolupráci a vstřícnost k řešení našich požadavků a obětavost pracovníků firmy při výměně analyzátorů, a samozřejmě i klinickým partnerům za trpělivost. Zároveň a především chci poděkovat i všem pracovníkům Oddělení klinické biochemie za spolupráci a obrovské nasazení při této velké logistické, stavební i technické operaci. Proces implementace centrální linky byl  náročný pro nás všechny, navíc probíhal za plného provozu laboratoře, při covidové pandemii a v provizorních podmínkách,“ poděkovala MUDr. Bořecká.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.