Novinka v léčbě mužské stresové inkontinence

31.05.2018

Centrum urologické péče Thomayerovy nemocnice v tomto týdnu provedlo šestici unikátních operací, při kterých pacientům implantoval novinku na poli léčby mužské stresové inkontinence – implantaci svěrače močové trubice Victo od společnosti Promedon. Toto zařízení má za cíl významně zkvalitnit život mužů s touto diagnózou. Thomayerova nemocnice byla vzhledem ke svým zkušenostem vybrána jako první nemocnice v České republice, která má možnost tyto nejmodernější přístroje implantovat.

Stresová inkontinence u mužů mnohdy vznikne jako následek operací prostaty, kdy je zasažena i část svěračového mechanismu. Jedinou možností, jak činnost svěrače nahradit, je implantace jeho náhrady, jejíž fungování si lze představit jako manžetu při měření krevního tlaku na paži. „Posledních 30 let se využíval jiný systém, který však v průběhu let ztrácí svou funkčnost, a to bez možnosti zlepšení. Nový přístroj, který jsme tento týden implantovali, je adjustabilní, tedy lze průběžně nastavovat tak, aby dosahoval i dlouhodobě co nejlepších výsledků. To je obrovský pokrok,“ říká primář Urologického oddělení Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D. Implantace je podle něj otázkou zhruba hodinové operace. Veškerá další nastavení pak již probíhají neinvazivně, tedy bez nutnosti dalšího zákroku.

„Výrobce se rozhodl, že přístroje budou implantovat jen ta nejlepší urologická centra v jednotlivých zemích a jsem velmi rád, že právě Thomayerova nemocnice byla vybrána jako jedno z nich,“ říká ředitel Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. Cena nového přístroje se pohybuje zhruba okolo 250 tisíc korun. „Očekáváme, že implantací v Thomayerově nemocnici bude asi 20 za rok. Velmi si vážíme přístupu zdravotních pojišťoven, které se rozhodly tuto náhradu močové trubice hradit z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává primář urologie doc. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D.


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.