NEJVĚTŠÍ ENERGETICKÝ A STAVEBNÍ PROJEKT VE FTN POKRAČUJE I V ROCE 2023! AKTUÁLNĚ I V PAVILONU B1 A V DALŠÍCH BUDOVÁCH

27.01.2023

V roce 2022 odstartoval ve FTN největší energetický projekt úsporných opatření a stavebních prací za posledních 40 let a pokračuje i letošním roce.  Financování tak nákladného projektu by se neobešlo bez EU dotací a podpoře ze strany státu. Z EU dotací díky #OPŽP je hrazeno 45% výdajů a 50% ze státního rozpočtu. Stavební práce intenzivně pokračují hned na několika pavilonech najednou. Aktuálně například i v pavilonu B1, kde dochází k zateplení fasády a k dalším stavebním pracím. V pavilonu dosud došlo také k výměně starých oken za nová atp.

V rámci celého projektu se postupně vyměňují stará okna za nová, která mnohem lépe izolují, a to v několika pavilonech najednou. Celkem jich je přes 1870 kusů a více než 100 druhů v různých velikostech. Probíhá instalace nových termostatických ventilů a hlavic u radiátorů vč. osazení tzv. IRC hlavic a teplotních čidel (celkově téměř 6280 ks), díky kterým se bude efektivněji a úsporněji řídit topný systém ve dvaceti pavilonech nemocnice. Kromě toho se rovněž realizuje výměna starých stropních svítidel za nová LED úsporná světla, která budou mít o 60 % nižší spotřebu energie ve srovnání se stávajícím osvětlením, což představuje úsporu 4,6 mil. korun ročně.  Celkově bude vyměněno téměř 11600 kusů světel za úsporná LED osvětlení. Práce postupně probíhají i na zateplování fasád v několika pavilonech, výměny okapů, parapetů či výměna střešních krytin atp. A je toho mnohem více! To vše za plného provozu nemocnice.

Základní fakta:

  • Roční garance energetických úspor bude min. ve výši 7,1 mil. Kč v cenách roku 2021 a 2500 tun emisí CO2. V roce 2022/2023 budou úspory ještě vyšší s ohledem na stoupající ceny energií. FTN sníží objem plynu a elektřiny min. o 30 %.
  • 7 pavilonů projde stavební proměnou (zateplení fasád, výměna oken, zateplení střech, výměna střešních krytin atp.).
  • Celkově 20 budov se dočká energetických opatření (výměna světel za LED osvětlení, nové termostatické ventily a hlavice, osazení IRC hlavic a teplotních čidel vč. kabeláže atd.).
  • Projekt je realizován metodou energetických úspor se zárukou (EPC), a tak má tuto úsporu nemocnice garantovánu přímo ve smlouvě. Projekt realizují ve sdružení společnosti METROSTAV DIZ, ENESA z holdingu ČEZ ESCO a METROSTAV.

Všem děkujeme za dosavadní spolupráci, trpělivost a pochopení. Dopředu se omlouváme za případná omezení spojená s probíhajícími stavebními pracemi, která jsou s tím spojena. Děkujeme Vám za pochopení.

VÍCE o projektu

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.