Napsali o nás: Zblízka: Thomayerova nemocnice se dočká unikátní čističky vod (PrahaIn.cz)

17.02.2024

Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice se jako první zdravotnické zařízení v České republice dočká vlastní unikátní čistírny nemocničních odpadních vod. Ostatním nemocnicím tak může ukázat, jak důležité je čištění specifických nemocničních vod pro životní prostředí i lidské zdraví. Informace padly na čtvrteční tiskové konference, které se redakce PrahaIN.cz účastnila. Projekt nové čistírny nemocničních vod, která má do tří měsíců vzniknout přímo v areálu nemocnice (FTN), představili na tiskové konferenci zástupci zdravotnického zařízení, Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) a dodavatele technologií, společnosti MEGA.

FTN vyprodukuje stejné množství odpadních vod jako malá obec

Má jít o historicky první podobné zařízení v České republice. FTN se tak stane průkopníkem v oblasti čištění nemocničních vod. Jak uvedl Robert Kvaček, specialista a technolog pitných vod z PVK, pokud bude mít pilotní projekt pozitivní výsledky, bude to impulz k zaměření se právě na epicentra, která do odpadní sítě vysílají největší koncentrace znečištění. Problém bude možné odchytávat přímo u jeho zrodu.

„Naše čistírna vyčistí 100 metrů krychlových za den, není to tedy úplně malá čistírna. Díky nové technologii bude do kanalizační sítě vypouštět předčištěnou vodu, která bude prostá mikroorganismů nebo například stopových prvků antibiotik. FTN provozuje cirka tisíc lůžek, takže rozsah vypouštěného množství odpadních vod je téměř jako z malé obce,“ přiblížil Jan Halíř, náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z FTN.

Nebezpečné je sekundární ohrožení ekosystému

V rámci projektu bude postaveno zcela nové zařízení na čištění specifických nemocničních odpadních vod, které se bude zaměřovat na efektivnější a účinnější odstraňování látek typických pro nemocniční prostředí. Konkrétně jde o znečištění infekčního charakteru, ale i pozůstatky po léčivech v podobě mikropolutantů.

„Ze stopových prvků léčiv primární ohrožení nehrozí. Ohrožují však dále ekosystém. V současné době se jich část odstraní, ale stopové prvky ve vodě zůstávají, což je problematické. Není úplně jedno, že nás to primárně neohrožuje. Sekundární ohrožení tady je,“ přiblížila Jitka Soukupová, náměstkyně pro vědu, výzkum, výuku a mezinárodní vztahy z FTN.

VÍCE v článku

Více v TZ FTN

Zdroj: PrahaIn.cz
Datum vydání: 15.2.2024
Autor: PrahaIn.cz

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.