Napsali o nás: „Vlajková loď“ Thomayerovy nemocnice: Dětská chirurgie a traumatologie ročně ošetří desetitisíce dětí (blesk.cz)

15.10.2019

Tři miliardy korun. Tolik peněz by bylo podle premiéra Andreje Babiše zapotřebí v rámci rekonstrukce a revitalizace Thomayerovy nemocnice. Vysoká částka ilustruje současný stav zdravotnického zařízení, které pozvolna stárne. Přitom nemocnice disponuje některými vysoce specializovanými odděleními, které mají celorepublikovou důležitost. S jedním z nich, konkrétně s Klinikou dětské chirurgie a traumatologie, nás seznámil její přednosta, profesor Petr Havránek.

Zhruba 40 tisíc ošetřených dětí ze všech koutů republiky ročně. Dalších 4500 miminek, batolat i mladistvých je zde za jeden rok hospitalizováno. Téměř 2500 pacientů zde putuje na operační sál. Ty všechny má na starost 25 doktorů, 65 sestřiček a další počty údržbářů či uklízeček, kterým už osmnáctým rokem „šéfuje“ profesor Havránek.

Spektrum případů je široké

„Máme velmi širokou spádovou oblast,“ vysvětluje profesor k neobvykle vysokým počtům. „Nejzákladněji přijímáme dětské pacienty především z oblasti Prahy, dále také ze Středočeského kraje. V rámci traumacentra ovšem po dohodě přijímáme pacienty z celé republiky. Především se jedná o ty nejmenší.“ V celé republice je podobně specializovaných pracovišť osm, přičemž to v Thomayerce je jedno ze tří největších. Lékaři se na tomto pracovišti zabývají ošetřením nejrůznějších poranění, řeší ale také případy zánětů, kýl nebo vrozených vad, které jsou zjištěné v útlém věku. „Spektrum chorob dětského věku se v tomto ohledu liší od toho dospělého. Naštěstí se tolik nesetkáváme s takovým množstvím nádorových onemocnění jako u starších pacientů. U dětí převažují zlomeniny, které je nezřídka zapotřebí ošetřit chirurgicky, nebo otřesy mozku, orgánová poranění, poranění cév i popáleniny.“

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 15. 10. 2019
Autor: David Zima

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.