Napsali o nás: Více pacientů chodí s pokročilým stadiem rakoviny plic. Chystá se národní screening (ČT)

30.07.2021

Pacienti s rakovinou plic přichází až v 85 procentech případů pozdě. Navíc podle plicních lékařů a onkologů pokročilých stadií přibývá aktuálně i kvůli pandemii. Příznaky v podobě kašle a zadýchávání se mnohdy přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním přicházeli i mladí lidé. Rakovina plic patří k nejvážnějším onemocněním, kdy většina pacientů umírá. Zásadní zlepšení si specialisté slibují od spuštění národního screeningu plic, který se zaměří hlavně na kuřáky. Nadějí jsou i dostupnější biologické a imunoonkologické léky. Každý rok onemocní rakovinou plic zhruba sedm tisíc lidí. Z toho 5500 umírá.

„Plíce je skrytý orgán, není vidět a nebolí. Zcela kruciální je včas toho pacienta vidět,“ míní předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti a zároveň přednostka Plicní kliniky ve FTN prof. Martina Koziar Vašáková.

Každý rok onemocní rakovinou plic zhruba sedm tisíc lidí. Z toho 5500 umírá. V 90 procentech jsou to aktivní nebo pasivní kuřáci. Pokud je nádor odhalen v počátečním, prvním stadiu, má asi pětašedesát procent pacientů šanci, že se dožije dalších pěti let. S pokročilými stadii nemoci šance výrazně klesá.

Pomoci by mohl screening

Lékaři odhalili více nádorů plic v době pandemie. Narazili na ně při léčbě koronaviru. „Chodí nám stále více pacientů s pokročilým stadiem rakovin plic, částečně i kvůli aktuální situaci s pandemií, kdy se příznaky v podobě kašle a zadýchávání přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním se u nás objevovali i mladí lidé,“ dodává Vašáková. Možné bezpříznakové nemocné má chystaný screening plicních nádorů včas odhalit. Dnes v Česku podobně fungují tři plošné programy – preventivních prohlídek prsou, děložního čípku a tlustého střeva. Na ně jsou zváni lidé podle rizikových věkových skupin. Počet cigaret, věk i doba, po kterou lidé pravidelně kouří, budou u cílených plicních kontrol zásadní čísla. Například Gejza Hujbert je pro ně jasným adeptem. Je mu přes pětapadesát a kuřákem je téměř dvacet let. „Zkusil jsem přestat, chvíli to fungovalo, ale tím, že já jsem takový silnější kuřák, tak se to vrátilo. Kdybych na sobě cítil nějaké zdravotní obtíže, tak to okamžitě zahodím,“ říká Vašáková.

„Bude se to týkat lidí, záměrně neříkám pacientů, oni jsou to vesměs zdraví lidé, kterým bude 55 až 75 let, a budou mít nálož dvacet balíčkoroků. To znamená, že alespoň dvacet let kouřili nebo kouří dvacet cigaret denně anebo třeba deset let 40 denně,“ říká Koziar Vašáková.

Více v článku

Zdroj: ČT
Datum vysílání: 27. 7. 2021
Autor: ČT

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.