Napsali o nás: V Thomayerově nemocnici startuje zatím největší EPC projekt mezi fakultními nemocnicemi. Za pět let uspoří na energiích 35 milionů (Zdravotnický deník)

30.05.2022

Fakultní Thomayerova nemocnice odstartovala modernizační maratón, jehož součástí je i velký projekt energetických úspor. Během pěti let chce nemocnice na spotřebě zemního plynu a elektřiny ušetřit přes 35 milionů korun. Projekt je realizován metodou energetických úspor se zárukou (EPC), kdy uvedenou úsporu má nemocnice garantovánu přímo ve smlouvě. Celková investice dosahuje částky téměř 365 milionů korun (bez DPH). Polovinu hradí ministerstvo zdravotnictví, pro 45 procent z částky se podařilo vyjednat dotaci z evropských fondů.

Minimálně sedm milionů korun ročně chce ušetřit na energiích Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) po ukončení velkého projektu energetických úspor, který oficiálně odstartoval dnes. „Jde o největší projekt realizovaný formou EPC ve fakultních nemocnicích v Česku, a to za plného provozu nemocnice,“ řekl dnes novinářům náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz FTN Jiří Cairola. Po ukončení projektu v červenci 2023 by měla nemocnice snížit objem spotřebovaného plynu a elektřiny minimálně o třicet procent a ročně vyprodukovat o 2.517 emisí CO2 méně. Celková investice dosahuje částky téměř 365 milionů korun (bez DPH), z toho na opatření stavebního charakteru půjde 318 milionů korun a na úsporné technologie 47 milionů korun. Polovinu z celkové sumy hradí ministerstvo zdravotnictví ze státního rozpočtu, u 45 procent z částky se podařilo vyjednat dotaci z operačního programu Životní prostředí. Zbylé náklady si hradí nemocnice sama.

„Vzhledem ke stáří budov je nutná postupná obnova a modernizace jednotlivých pavilonů včetně realizace energetických úspor. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici jde o největší stavební a energetickou modernizaci budov za více než čtyřicet let,“ uvedl k tomu ředitel nemocnice Zdeněk Beneš. Celkově dojde ke komplexní stavební rekonstrukci sedmi pavilonů a dvacet objektů se dočká úprav souvisejících s jejich energetickým provozem.

VÍCE v článku

VÍCE o projektu

Zdroj: Zdravotnický deník
Datum vydání: 26. 5. 2022
Autor: sed

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.