Napsali o nás: V nemocnicích přibývá dětí s covidem i zákeřným syndromem. Čím dříve jej lékaři objeví, tím lépe (lidovky.cz)

23.03.2021

Dětí s covidem během února prudce přibylo, stejně jako těch, které s ním musely do nemocnice. Počet hospitalizovaných do 19 let v únoru vzrostl o 84 procent, jak ukazuje analýza Pedagogické komory na základě dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Je to nejvyšší počet dětí, které musely být za celou dobu pandemie hospitalizovány, čtyři z nich nemoci podlehly. Protože vzrostl počet infikovaných také ve věkové kategorii od čtyř do osmi let, uzavřela vláda na začátku března mateřské školy a první a druhé třídy základních škol. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného může za rozšíření nákazy i nebezpečného multisystémového zánětlivého syndromu u dětí zejména britská mutace viru.

Většina dětí projde koronavirem bez příznaků nebo jen s mírnými projevy, pouze zřídka se jim zanítí průdušky nebo zapálí plíce. Multisystémový zánětlivý syndrom přichází zpravidla až po prodělání choroby, podle Blatného údajů postihne jedno dítě z tisíce. Prioritou by měla být snaha o zapojení všech dětí do výuky na dálku, v případě absence má škola zjišťovat důvod „Horší průběh onemocnění covidem může nastat u dětí s různými chronickými onemocněními,“ řekl serveru Lidovky.cz přednosta Pediatrické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martin Magner.

Malí covidní pacienti s ještě jiným zdravotním problémem také tvoří většinu hospitalizovaných. „Nemalá část pozitivních hospitalizovaných dětí není primárně hospitalizována kvůli covidu nebo jeho komplikacím, ale kvůli jakýmkoli jiným s covidem nesouvisejícím příčinám od zánětu slepého střeva až po migrénu. Přitom často nemají žádné příznaky covidu,“ dodal Magner.

Pro představu, jak se situace liší od loňského roku:

v Thomayerově nemocnici měli od podzimu v druhé vlně epidemie hospitalizovaných 76 dětí s covidem, z toho 28 pro příznaky covidu a 11 pro multisystémový zánětlivý syndrom (PIMS-TS). Délka pobytu ve špitále se pohybuje v řádu dnů, u zmíněného syndromu je to průměrně týden až devět dní. Během první vlny pandemie se s multisystémovým zánětlivým syndromem u dětí ve Fakultní Thomayerově nemocnici nesetkali.

VÍCE v článku

VÍCE v TZ na webu FTN

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 23. 3. 2021
Autor: Markéta Rizikyová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.