Napsali o nás: Úmrtí na nádor prostaty se nedaří snižovat, pomoci má prevence (ČTK)

30.10.2020

Počet úmrtí na nádor prostaty se nedaří snižovat, ročně jí podlehne kolem 1400 mužů. Počet nových případů každý rok případů ale roste, více lidí se daří vyléčit. Novinářům to dnes řekl Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. Pomoci odhalit nové nádory včas, kdy se dají lépe léčit, může prevence. Tu ale podle odborníků muži zanedbávají. Zlepšit to chce pravidelná listopadová osvětová akce Movember. Rakovina prostaty zachycená v časném stádiu je podle odborníků zcela vyléčitelná. Je nejčastějším onkologickým onemocněním mužů v Česku, zkušenost s ní má 62.000 lidí. Průměrný věk pacientů s tímto nádorem během posledního dvacetiletí klesl ze 73 na 68 let.

"Úmrtnost se stále drží na stejné úrovni a přes všechna opatření se nám ji nedaří snižovat," uvedl prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D. V Evropě je Česko šesté ve výskytu nemoci, v úmrtnosti na jednadvacátém místě. "Svědčí to o tom, že náš zdravotnický systém je velmi dobrý a je schopen pacienty s rakovinou prostaty velmi dobře léčit," dodal.

Zachoval upozornil, že předcházet rakovině prostaty se prakticky nedá, o to důležitější tak jsou pravidelné preventivní prohlídky u urologa. Podle něj se ale lidé letos kvůli koronaviru, ať už na jaře nebo teď na podzim, k lékaři bojí ještě více, než obvykle. "Nedoporučuju nikomu chodit na preventivní prohlídku nyní na vrcholu pandemie. Ale apeluji na všechny, aby tam určitě šli potom," dodal. Statistiky to sice potvrzeno nemá, ale zdá se, že už koncem léta a začátkem podzimu pozorovali urologové více případů rakoviny prostaty v pokročilém stádiu než je běžné.

VÍCE v článku ČTK

Zdroj: ČTK
Datum vydání: 27. 10. 2020
Autor: ČTK

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.