Napsali o nás: Thomayerova nemocnice se dočká rekonstrukce (zdravezpravy.cz)

08.10.2019

Premiér Babiš společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem navštívili TN, kde s jejím vedením jednali o budoucnosti a investicích v nemocnici.  Zhruba tři miliardy korun si vyžádá rekonstrukce, na kterou léta čeká pražská Thomayerova nemocnice. Stavební práce mají začít počátkem roku 2021. Nejvíce peněz půjde na nový urgentní příjem a rekonstrukci plicní kliniky. Další investice budou směřovat do oplocení areálu nemocnice, zateplení pavilonů (cca 500 mil. Kč s podporou Operačního programu Životní prostředí), pořízení výtahů nebo nových systémů IT (cca 100 mil.Kč). V plánu je i přístavba gynekologicko-porodnického oddělení zhruba za 250 milionů korun.

„Je to nutnost a my musíme udělat vše pro realizaci těchto investic. Vyžádá si to i jednání s pojišťovnami,“ uvedl při páteční návštěvě nemocnice předseda vlády Andrej Babiš. Dodal, že důvod, proč je Thomayerova nemocnice nyní ve ztrátě, jsou nárůsty personálních nákladů v posledních letech. A to až dle jeho slov o celkových 56 procent.

Nová plicní klinika 

Nejprve má být rekonstruována plicní klinika [Pneumologická klinika 1. LF UK a TN], která je po technické stránce v nejhorším stavu. Oprava si vyžádá investici ve výši zhruba 271 milionů korun a projekt na realizaci je už ve finální podobě. První práce započnou s příchodem roku 2021 a dokončeny mají být nejpozději do dvou let. „Do roku 2023 doufáme bude hotovo, ale já apeluji na pana ministra, aby celou akci zrychlili,“ vysvětlil Andrej Babiš.

Přestavba plicní kliniky je naplánovaná už od roku 2015, ale prozatím na ni nedošlo kvůli nedostatku finančních prostředků. Lékaři, zdravotnický personál i pacienti tak doplácejí na nevyhovující zázemí. „I když v prostorách, které tomu neodpovídají, se nám podařilo vybudovat unikátní pracoviště. Dokázali jsme vybudovat plicní kliniku a máme přesah i přes hranice. Přednášíme po celém světě. A i přesto jak pavilon vypadá, děláme medicínu, za kterou se nemusí naše zdravotnictví stydět,“ říká přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. Upozorňuje také na to, že rekonstrukcí nesmí být přerušeno zajišťování péče ani vzdělávání. „Budeme se rozdělovat a už se těšíme na rekonstrukci a důstojné prostory,“ dodává Vašáková.

Více na webu zdravezpravy.cz.

Zdroj: zdravezpravy.cz
Datum vydání: 7. 10. 2019

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.