Napsali o nás: Thomayerova nemocnice připravuje léčbu nemoci covid-19 plazmou. Metoda by byla pro těžce nemocné (lidovky.cz)

14.04.2020

Na plicní klinice Thomayerovy nemocnice (TN) v Praze připravují dárce pro odběr krve s protilátkami proti nemoci covid-19. Až bude léčba plazmou povolena, bude vyzkoušena u prvních pacientů v TN. Nyní se pacienti nakažení novým koronavirem léčí například pomocí experimentálního léku plaquenil. V TN je 21 nakažených pacientů. Ve čtvrtek to nemocnice uvedla na svých webových stránkách. 

„Naše klinika ve spolupráci s transfuzním oddělením v Thomayerově nemocnici například připravuje vůbec první potencionální dárce vyléčené z covid pro odběr krve na plazmu s protilátkami proti covid-19. Tuto novou léčebnou metodu chceme použít u těžkých akutních případů pozitivních pacientů,“ uvedla přednostka plicní kliniky Thomayerovy nemocnice profesorka Martina Vašáková.

Dosud bylo na plicní klinice experimentálním lékem plaquenil léčeno 11 pacientů. Lék jim byl podávaný pět dní a podle informací na webu nemocnice se u pacientů setkal s dobrou tolerancí. V současné době plaquenil užívají další dva pacienti. Na výsledky jejich léčby se čeká. Pro efektivní léčbu covid-19 pozitivních pacientů vzniklo na plicní klinice i specializované pracoviště. Tam jsou posílány osoby s podezřením na nákazu novým koronavirem, které potřebují hospitalizaci. Pacienti s podezřením na covid-19 mají i vlastní radiologické oddělení, jednotku intenzivní péče (JIP) v rámci plicní kliniky a vyhrazenou část oddělení ARO. Důvodem je snaha zamezit styku s osobami bez nákazy covid-19.

„Zdravotní péče o jiné závažné nemoci je u nás plně zachována a je oddělena od těch pracovišť, kde jsou hospitalizováni suspektní či Covid+ pacienti,“ uvedl ředitel Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

VÍCE se dozvíte v článku lidovky.cz.

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 9. 4. 2020
Autor: čtk 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.