Napsali o nás: Spadl z 19. patra, po 70 dnech v nemocnici chlapce (15) pustili domů! „Člověk tomu skoro nevěří,“ říká lékař (blesk.cz)

01.04.2021

Jen stěží uvěřitelný je příběh 15letého chlapce, který se 4. prosince loňského roku zřítil z 19. patra budovy v pražských Hájích. Padal zhruba z 60metrové výšky, vážně se zranil a jeho šance na život byly mizivé. Přesto ale přežil, měsíc po pádu se již dokázal omezeně pohybovat i plynule komunikovat a přesně po 70 dnech ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) ho lékaři propustili domů bez vážnějších následků. „Člověk tomu skoro až nevěří,“ řekl Blesku jeho ošetřující lékař Martin Prchlík.

Příběh 15letého chlapce, který se zřítil z jednoho z nejvyšších paneláků v Česku, jenž slouží jako policejní ubytovna, obletěl začátkem loňského prosince celé Česko. Když dopadl na stříšku nad vchodem, která jeho pád trochu zbrzdila, byl chlapec téměř mrtvý. Záchranáři ho převezli do Fakultní Thomayerovy nemocnice v umělém spánku s vážným poraněním mozku i plic, roztrženými játry i pravou ledvinou, oboustranně polámanými žebry a zlomeninou pánve. Jeho vyhlídky nebyly nadějné, šance na přežití byla zhruba desetiprocentní. Jenže chlapec spolu s lékaři o svůj život takřka zázračně zabojoval. Už po 12 dnech v nemocnici ho odpojili od přístrojů a mohl začít zase sám dýchat. Pár dní nato začal komunikovat a přijímat potravu ústy a jeho stav se lepšil. Přesně měsíc po pádu ho přeložili z jednotky intenzivní a resuscitační péče dětské chirurgie na neurologické oddělení, tehdy už se dovedl pohybovat s chodítkem a pravidelně rehabilitoval.

Šest týdnů po úrazu absolvoval funkční vyšetření plic – spirometrii, která testuje schopnost pacientových plic se nadechnout a vydechnout. „Při vyšetření přístroj ukázal sníženou vitální kapacitu plic přibližně na 70 procent, částečně to bylo ovlivněno přetrvávající bolestí při hlubokém nádechu. To je ale po takovém úrazu odpovídající, může to být také v důsledku dlouhodobé resuscitační péče na ventilátoru a následném pobytu na lůžku,“ popsal Blesku jeho ošetřující lékař MUDr. Martin Prchlík, vedoucí Jednotky intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK ve FTN.

Po 70 dnech domů

Jeho stav se postupně lepšil, začal chodit bez opory a přesně 70 dní po úrazu, 12. února, chlapce propustili domů. „Po neurologické stránce je úplně v pořádku,“ uvedl lékař. V důsledku poranění mozku se u chlapce po odtlumení objevily epileptické záchvaty, což je po takovémto úrazu možné. „V současné době musí chlapec ještě užívat antiepileptika, i když je nyní bez klinických projevů poúrazové epilepsie. Vzhledem i k dobrému nálezu na elektroencefalografickém vyšetření bude možno i tyto léky postupně vysazovat. Po této stránce se zhojil bez jakýchkoliv následků, člověk tomu skoro až nevěří,“ dodal doktor Prchlík. 

Více v rozhovoru 

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 1. 4. 2021
Autor: pom

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.