Napsali o nás: Sbírka za zesnulou sestřičku z Thomayerovy nemocnice. Obětovala se, míní její šéfka (novinky.cz)

09.04.2020

Před více než týdnem zemřela zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta. Nejen její rodina, ale i kolegové nesou ztrátu jejího života velmi těžce. Město Říčany, kde žila, pořádá sbírku na pomoc zdravotníkům nakaženým koronavirem. Část peněz dostane i rodina po zesnulé sestřičce. Sbírka, jejíž výtěžek bude věnován zdravotníkům, kteří se v důsledku své práce nakazili nemocí covid-19, a tedy i rodině tragicky zesnulé zdravotní sestry, je uskutečněna prostřednictvím účtu číslo 19-6131000227/0100.

Podle přednostky Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martiny Vašákové byla paní Hanušová obětavou zdravotní sestrou, která brala své zaměstnání jako poslání. Její smrt zasáhla nejen její rodinu, ale také kolegy a obyvatele Říčan, kde zesnulá žila. Kolegové se rozhodli uspořádat mezi sebou sbírku na pomoc její rodině a město Říčany nezůstalo pozadu.

Obětavá pracovnice

Vašáková, která byla se sestrou v přátelském vztahu, Novinkám popsala zdravotní sestru Věru Hanušovou jako velmi ochotnou pracovnici, které nebylo zatěžko brát i směny za ostatní, pokud to situace vyžadovala.

„Vždy se snažila pro pacienta dělat úplné maximum,“ říká lékařka a připomněla, že se sestra nakazila od pacienta, který byl do nemocnice přijat s podezřením na oboustranný zápal plic a u něhož se záhy potvrdil covid-19.

Nakaženy byly dvě zdravotní sestry, které měly službu v den, kdy byl pacient na JIP Pneumologické kliniky intubován a napojován na dýchací přístroj a následně i mimotělní oběh. Obě sestry následně ihned po službě nastoupily do karantény.

„Jak byla pak obviněna v médiích jmenovitě Věrka Hanušová, že nakazila ještě řadu personálu v Thomayerově nemocnici, to byl prostě absolutní nesmysl a opravdu jen zlá pomluva,“ říká Vašáková, která byla následně s paní Hanušovou v telefonickém kontaktu.

Pocit nespravedlnosti

„Věra mi volala v pátek, to jsem už věděla, že je něco v nepořádku, protože ona měla pocit hanby a nespravedlnosti z toho, co se povídalo v médiích. Věra Hanušová tam zůstávala i po službě, aby pomohla. Místo pochvaly přišly pouze sprosté pomluvy, které se vůbec nezakládaly na pravdě. Ona se cítila zrazená či neprávem zostuzená. Říkala, že její tatínek, když viděl pořad v televizi, málem dostal infarkt, teď cituji Věrku, co říkala. V pátek, když mi volala, plakala do telefonu, že podá výpověď a nebude tu chtít už nikdy pracovat, že je to hrozná špína, co je na ni házená,“ vzpomíná na jeden z posledních telefonátů s kolegyní Vašáková.

VÍCE v článku novinky.cz.

Zdroj: novinky.cz
Datum vydání: 7. 4. 2020
Autor: Kristýna Léblová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.