Napsali o nás: S odhalením rakoviny plic v raném stádiu má od nového roku pomoci hrazené vyšetření (ČT24)

30.09.2021

Půl milionu lidí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny plic se od nového roku bude moci zapojit do preventivního programu hrazeného pojišťovnami. Lékaři od něj čekají více pacientů zachycených včas. V raném stádiu totiž dokáží zachránit až devět z deseti z nich. Později se poměr otáčí. Screeningový program rakoviny plic poběží minimálně pět let. Pokud se osvědčí, mohla by se skupina vhodných kandidátů rozšířit – například o pacienty s genetickými predispozicemi k onemocnění.

V raném stadiu ale přichází jen necelých dvacet procent pacientů. „Byli bychom moc rádi, kdybychom se implementací screeningu v České republice dostali na záchyt až sedmdesáti procent rakoviny plic v časném stadiu,“ sdělila náměstkyně ministra zdravotnictví a zároveň přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D.

Pacienty, se zvýšeným rizikem vzniku onemocnění osloví přímo v ordinacích praktičtí lékaři. „Tito pacienti jsou charakterističtí věkem – 55 až 74 let. Jsou to kuřáci,“ vyjmenoval přednosta Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Bohumil Seifert.

VÍCE v článku

Zdroj: ČT24
Termín vysílání: 24.9.2021
Autor: ČT24

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.