Napsali o nás: Rozhovor - Věřím, že většině se plíce po covidu úplně vyléčí, říká přední česká pneumoložka prof. Vašáková (lidovky.cz)

15.10.2020

Jak vypadá léčba pacienta s onemocněním covid-19 z pohledu pneumologa? Jaké vyšetření musí takový člověk podstoupit a jaký vliv má nemoc covid-19 na jeho plíce, tak na takové a další otázky odpovídala prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN v rozhovoru pro lidovky.cz.

Kdo prodělal těžší formu koronavirové infekce, měl by navštívit plicního lékaře a nechat si zkontrolovat plíce. „Určitě by neměli otálet a takzvaně to nechat být,“ řekla v rozhovoru pro lidovky.cz Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Měl by člověk, který prodělal koronavirovou infekci, jít za pneumologem a nechat si zkontrolovat plíce?
Určitě, pokud prodělal covid-19 jako nemoc. V prvé řadě všichni ti, kdo byli hospitalizováni pro covid-19. A otálet by neměli ani ti, kdo měli příznaky jako horší chřipka. Někdy totiž covid-19 jako nemoc způsobená koronavirem může zanechávat dlouhodobé následky na plicích a je potřeba je léčit, případně sledovat. Určitě ne to takzvaně nechat být.

Za jak dlouho po prodělání nemoci by měl člověk navštívit odborníka?
Doporučujeme do přibližně dvou až tří měsíců, čili když už je dotyčný uzdravený z akutních příznaků. Měl by kontaktovat svého nejbližšího ambulantního plicního lékaře a on zařídí potřebná vyšetření.

Jak budou vyšetření vypadat?
Určitě je čeká CT hrudníku, což je takový podrobnější rentgen, počítačová tomografie hrudníku a funkční vyšetření, tedy testy zaměřené na měření vitální kapacity, na funkčnost přechodu mezi plicním sklípkem a plicní cévou, takzvaná plicní difuze. Případně i zátěžové testy.

Hrozí trvalé poškození plic?
Nebavíme se o trvalých následcích u všech pacientů s covidem. Drtivá většina nemocných prodělá covid tak, že o tom neví nebo má minimální příznaky. Ani u těch těžších případů to ve většině případů naštěstí nejsou trvalé následky. Je to přetrvávající nález na rentgenu hrudníku spojený se zadýcháváním. To je dáno tím, že se déle hojí následky poranění plicní tkáně, je tam takzvaná organizující se pneumonie, to znamená, že nejdřív je tam zánětlivý infiltrát, který jako by tam předtím zabil koronavirus, pak to tam uklízí a pak se musí sám ten infiltrát vstřebat, aby byla obnovena plně plicní funkce.

VÍCE v rozhovoru lidovky.cz

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 15.10 2020
Autor: Iveta Křížová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.