Napsali o nás: Rozhovor s Tomášem Büchlerem o použití konopí v medicíně (blesk.cz)

16.12.2019

Jedná se snad o nejvíce skloňovanou rostlinu ve všech pádech na světě, řeč je o konopí nebo chcete-li marihuaně. O tom, zda tato rostlina  je prospěšná pro zdraví člověka a dá se bezpečně a efektivně využívat i pro lékařské účely, hovořil doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a TN v rozhovoru pro blesk.cz.

„Pro nás onkology je to pomocný lék, který může ovlivnit některé doprovodné příznaky rakoviny a její léčby, hlavně únavu a nechutenství – na tyto časté potíže jinak nemáme uspokojivou léčbu. Léčba konopím je také velmi bezpečná, protože zde nehrozí tak těžké účinky z předávkování, jako například u opiátů. Myslím si, že kolem konopí je zbytečně moc povyku a měli bychom k němu přistupovat jako k jakémukoli jinému podpůrnému léku,“ řekl v rozhovoru docent Büchler. 

Konopí při rakovině pomáhá, ale není to všelék, říká Tomáš Büchler. V „Thomayerce“ vede kliniku onkologie. 

Není tolik témat, které by rozdělovaly společnost, jako postoj k marihuaně. Parlament ČR i ministerstvo zdravotnictví nicméně hodlají užití marihuany pro léčebné účely posvětit, a to i formou navýšené úhrady od pojišťoven. Je to tak dobře? Podle přednosty  kliniky docenta Tomáše Büchlera (45), konopí své místo v lékařství má. „Pro onkology je to pomocný lék,“ říká doktor, který se věnuje především nádorům močového a trávicího ústrojí a především novým léčebným metodám.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 13. 12. 2019
Autor: David Zima 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.