Napsali o nás: Rozhovor s prof. Vašákovou o rakovině plic a prevenci (TV NOVA, Snídaně s Novou)

02.08.2022

V pondělí 1. srpna se konal Světový den rakoviny plic a k této příležitosti poskytla ve Snídani s Novou rozhovor prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednosta Plicní kliniky 1. LF UK z FTN. V pořadu mluvila prof. Vašáková o problému rakoviny plic, která patří mezi nejzávažnější onkologická onemocnění v ČR a postihuje především aktivní kuřáky.  „Je to nemoc, která má vysokou úmrtnost, nějakou dobu byla dokonce považována za neléčitelnou,“ řekla v pořadu prof. Vašáková. Důležitá je prevence a včasné řešení zdravotního problému, a proto byl v ČR z kraje letošního roku spuštěn Program časného záchytu karcinomu plic.

„Je to dané jednak chováním té rakoviny, v podstatě její lokalizací. Plíce jsou skrytý orgán, který má intimní vztah k cévním strukturám a srdci. Jsou dobře prokrvené, ty nádory časně mohou zakládat metastáze,“ vysvětlila prof. Vašáková a dodala: „Právě proto, že plíce jsou skryté není možné vidět časná stádia této rakoviny.“

Velké množství pacientů tak přichází k lékaři až v době, kdy má potíže. Onemocnění je v tu chvíli však už v pokročilé fázi. „Plíce nebolí a nejsou vidět, takže se pozdní nádor projeví, když například nahlodá nějakou cévu a začnete krvácet. Nebo když má vzdálenou metastázi, která se projeví jako ochrnutí,“ doplnila prof. Vašáková.

VÍCE v rozhovoru (stopáž: 5:18)

Zdroj: TV NOVA, Snídaně s Novou
Datum vysílání: 1.8.2022
Autor: TV NOVA

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.