Napsali o nás: Rozhovor s prof. Vašákovou: Covid ohrožuje kuřáky. Ti ale kvůli vystresování spíš kouří víc než obvykle, varuje lékařka (lidovky.cz)

26.01.2021

Nemocní s chronickými dýchacími problémy mívají často poničené plíce tak jako tak. Už proto se koronavirové nákazy obávají víc než běžná populace. Hodně však záleží na tom, jaký typ onemocnění mají a jak se jim ho daří držet pod kontrolou. „Pokud astmatik užívá správně své léky, pak se určitě nemusí koronavirové nákazy obávat víc než běžná populace,“ říká profesorka plicního lékařství Martina Vašáková z Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. vede mnoho let Pneumologickou kliniku 1. LF UK ve FTN a je uznávanou plicní lékařkou. Působí jako předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP a přednostka Pneumologické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Vyšší ohrožení se týká hlavně pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí neboli CHOPN,“ vysvětluje profesorka Vašáková. Toto zánětlivé onemocnění úzce souvisí s kouřením a pobytem v zakouřeném prostředí.

Stres nahrává závislostem
Řada zahraničních studií potvrdila, že lidé s chronickou obstrukční plicní nemocí, kteří jsou aktivními kuřáky, mají až pětinásobně vyšší riziko onemocnění covidem-19. Koronavirová pandemie by tedy zdánlivě mohla být pro tyto lidi motivací k tomu, aby s kouřením přestali. Realita je však trochu jiná. „K tomu, aby se člověk dokázal vyrovnat se svou závislostí, musí být psychicky vyrovnaný a dostatečně silný,“ uvádí věci na pravou míru profesorka Vašáková. „Naši pacienti jsou ale současnou situací leckdy natolik vystresovaní, že spíš kouří víc než obvykle.“ Mnozí z nich navíc trpí i dalšími chronickými nemocemi. Mohou to být například obezita, diabetes, či ischemická choroba srdeční. Tyto choroby přitom nejen zvyšují riziko onemocnění covidem-19, ale mnohdy zhoršují i jeho průběh.

Dlouhodobé potíže
Nejtěžší průběh koronavirového onemocnění paní profesorka zatím zaznamenala zejména u obézních pacientů a pacientů s CHOPN. Mnozí z nich přitom svoji obezitu, která úzce souvisí s nezdravými životními návyky, za žádnou nemoc nepovažují. A za současné vypjaté situace nemívají vždycky dost sil se nezdravých stravovacích a pohybových návyků zbavit. O tom, že onemocnění covid-19 může poškodit plíce, není pochyb.

Rouška, nebo respirátor?
Někteří pacienti s chronickými dýchacími problémy mívají ale s nošením ochranných pomůcek problém. Mnohdy by jim přitom pomohlo, kdyby roušku nosili pouze tam, kde je to nezbytné. „Pokud jdou k lékaři či na nákup, anebo cestují dopravními prostředky, pak by ji bezesporu měli mít,“ ubezpečuje profesorka Vašáková. „Jestliže se ale chystají na procházku se psem do parku, kde široko daleko nikdo není, pak ji určitě mít nemusí.“ Textilní náhražky chrání podle jejího názoru před infekční nákazou jen velmi málo. Vhodnější jsou dvou až třívrstvé roušky z pevného materiálu, které přiléhají těsně k obličeji a dokážou své nositele ochránit nejen před bakteriemi, ale i před některými viry v kapénce.

VÍCE v článku lidovky.cz

Zdroj: lidovky.cz
Datum vydání: 26. 1. 2021
Autor: Ivana Matyášová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.