Napsali o nás: Rozhovor s prof. Vašákovou - Covid může poškodit plíce i pacientovi bez příznaků, varuje expertka (CNN Prima News)

02.02.2021

O žádném lidském orgánu se v pandemické době nemluví tolik jako o plicích. Právě v nich se teď často odehrává souboj rozhodující o životě a smrti. Profesorka Martina Vašáková z Pneumologické kliniky 1. LF UK a FTN v Praze je respektovaná expertka na léčbu plicních nemocí, pracuje s nejtěžšími covidovými pacienty. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS popisuje, co se děje v plicích i poté, co se člověk koronaviru zbaví.

Nacházíte také u uzdravených covidových pacientů poškození plic?

Někteří pacienti s těžší formou covidu, především ti hospitalizovaní s covidovým zápalem plic, mohou mít dlouhotrvající následky. Myslím tím především přetrvávající zánětlivá a občas drobná jizevnatá ložiska na plicích, případně podrážděné průdušky. Vede to k obtěžujícím symptomům pacienta. Zadýchává se, je unavený, může kašlat. V takovém případě je potřeba pacienty vyšetřit, dál je sledovat a léčit.

Jak je to časté?

Zcela přesně vám to neřeknu. Skoro na všechny, kteří měli těžký covidový zápal plic, však čeká poměrně dlouhá rekonvalescence. Třeba studie z Hradce Králové uvádí, že postcovidové obtíže jsou až u padesáti procent. V Olomouci zmiňují jiná data, podle jejich zkušenosti má následně problémy nanejvýš deset procent z covidových pacientů. U nás hospitalizujeme jen těžší pacienty, u nich se dá předpokládat, že dlouhotrvající problémy bude řešit až polovina. Postcovidové obtíže mohou mít ale i lidé s lehčím průběhem covidu.

Vážně?

Jen to nebývá tak časté. Základním problémem je, že covidový zápal plic se špatně hojí. Místo toho, aby imunitní systém odstranil zánětlivé změny a virová poškození v plicních sklípcích, tak proti nim bouřlivě zareaguje, tím druhotně způsobí nemoc. Jde o neadekvátní odpověď imunitního systému, která poškozuje vlastní tkáně.

Vybavíte si případ, že měl poškozené plíce i člověk, který covid prodělal bez příznaků?

Ano, a nikoliv pouze jednou. Stalo se, že k nám přišel pacient, u něhož jsme při vyšetření na CT nebo rentgenu přišli na plicní změny, které poukazovaly na předchozí covidovou pneumonii. Divil se, protože je momentálně negativní a sám prý nic takového neprodělal. Ve skutečnosti covid měl, jen se to projevovalo pouhým pokašláváním, rýmou, tedy tzv. subklinickými příznaky nemoci. I navzdory tomu u něj došlo k již zmíněné neblahé reakci imunitního systému.

Kouření má obecně na plíce velmi špatný efekt. Letití kuřáci, kteří mají chronickou obstrukční plicní nemoc, dopadají s covidem daleko hůře. Často končí na JIP, nemívá to příliš šťastný konec.

Lze očekávat, že u některých vyléčených covidových pacientů budou poškození plic trvalá?

Těžko říct, ale i to je možné. Z našich zkušeností vyplývá, že u valné většiny lidí jsou téměř všechny změny vratné. Byť po delší době, po léčbě kortikoidy. Závažné trvalé změny jsme dosud nepozorovali. Nemůžeme to však konstatovat s jistotou, covid je tu s námi necelý rok. Nejvíc těch pacientů je z podzimu loňského roku, zatím tedy nemůžeme hovořit o podezření na trvalé poškození. K tomu povíme více snad až za rok. Jakmile nasbíráme více zkušeností, které se z registru postcovidových pacientů statisticky vyhodnotí.

Je pravda, že u některých vyléčených postcovidových pacientů se potíže s plícemi po čase nejenže nelepší, ale naopak zhoršují.

Ano. Nemocný se vyrovná se samotným virem, ale jeho autoimunitní reakce poškodí plicní tkáně. Tím se za určitých okolností může vytvořit zápal plic, který je horší než to, co před tím v těle prováděl koronavirus.

Má na rychlejší uzdravení vliv, zda jsou plíce vytrénované sportem, žijeme ve zdravém či nezdravém prostředí, kouříme?

Kouření má obecně na plíce velmi špatný efekt. Letití kuřáci, kteří mají chronickou obstrukční plicní nemoc, dopadají s covidem daleko hůře. Často končí na JIP, nemívá to příliš šťastný konec. Zásluhou kouření bývá plíce sama o sobě postižená. Jakmile na ni nasedne druhý inzult ve smyslu napadení určitou infekcí, pak dochází k velice vážným obtížím. Pokud naopak vyznáváte zdravý životní styl, máte přiměřenou hmotnost a trénovanost, jsou vaše šance mnohem, mnohem větší. Bohužel – také to neplatí absolutně; výjimkou není, že se těžký covid objeví i u štíhlých sportovců.

Jak to?

Jde o lidi, kteří mají právě tu smůlu, že jejich tělo reaguje na virus přemrštěně. Imunita ho chce tak strašně moc vyhostit, že nakonec nadměrnou aktivací vytvoří zánětlivou reakci a protilátky i sama proti sobě.

VÍCE v rozhovoru na CNN Prima News

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 1. 2. 2021
Autor: Lukáš Hron

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.