Napsali o nás: Rozhovor s Petrem Havránkem o dětských úrazech, (blesk.cz)

20.03.2020

O dětských úrazech a jejich závažnosti hovořil prof. MUDr. Petr Havránek, CSc., emeritní přednosta z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice pro blesk.cz. V rozhovoru mluvil o stále se zvyšující intenzitě dětských úrazů a především o tom, že tyto úrazy jsou čím dál více závažnější, ale pro tým jeho lékařů nejsou neřešitelné. Každý případ má svá specifika a musí se k němu přistupovat individuálně.

„Dětské úrazy jsou mnohem vážnější, než dřív,“ říká lékař. Pro Petra Havránka (68) neexistuje neřešitelný případ.

Doktorem se stal profesor Petr Havránek (68) v podstatě souběhem okolností. Totéž rozhodlo i o jeho celoživotní specializaci, kdy se výsledně zhlédl v léčbě vážných dětských zraněních. Osmnáct let zastával post přednosty Kliniky dětské chirurgie a traumatologie v Thomayerově nemocnici a o dětských zraněních a jejich léčbě ví prakticky první poslední. „Na děti, které lezou po osmimetrovém stromě, se mi nedobře dívá,“ říká.

Do jisté míry panu profesorovi do výběru medicíny coby studijního oboru mluvily rodinné predispozice. Jeho tatínek byl také lékař. Že by ale tím spíše od dětství tíhl k jedné z nejnáročnějších profesí, to vůbec ne. „Lékařem jsem se stal v podstatě vylučovací metodou,“ směje se pan profesor.

„Chtěl jsem jít na univerzitu. Zajímaly mě nejvíce přírodní vědy a biochemie. Otec, původní odborností gynekolog, mne od medicíny spíše zrazoval, ale já si uvědomil, že tu biochemii mohu studovat i v rámci lékařství, tak jsem do toho šel,“ vysvětluje.

Neřešitelný případ? Neexistuje

Přijde-li řeč na nejsložitější úraz, kterého se dětští chirurgové a traumatologové nejvíce obávají, odpoví pan profesor pohotově: „Žádný zákrok by pro nás neměl být nemožný. Zvládnout bychom měli vše, a to jak teoreticky, tak i prakticky při výkonu operace,“ uvádí. Něco jiného to však je z pohledu pacienta.

„Operace se může povést, ale pakliže je pacientův stav závažný, ztratil mnoho krve nebo má jiné problémy, nemusí se i navzdory té povedené operaci plně zotavit,“ uvádí pan profesor. Nejobávanější tak z toho pohledu bývají poranění hlavy, kde je riziko trvalých následků, zrovna jako sdružená poranění orgánů a končetin. Samotné operace se pak liší v řádech minut až hodin, ba dokonce některé mohou probíhat i mnoho hodin.

VÍCE v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 19. 3. 2020
Autor: David Zima

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.