Napsali o nás: Rozhovor s Pavlem Kabíčkem o problému alkoholu u dětí (Pražský deník Extra)

28.01.2020

Alkohol? Nebezpečná legální droga pro děti a dospívající

Rozhovor na téma alkohol u dětí poskytl MUDr. Pavel Kabíček, CSc., primář Pediatrické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Krči a vedoucí Subkatedry dorostového lékařství IPVZ Praha. Pediatrická klinika TN je tvořena dvěma standardními lůžkovými odděleními, jednotkou intenzivní a resuscitační péče (JIP), příjmovou ambulancí a řadou odborných ambulancí. Celkový počet lůžek je 38 včetně 5 lůžek na JIP. Léčíme děti od novorozeneckého věku do 19 let.

Jaká je situace v ČR u dětí, kteří pijí alkohol?

Pití alkoholu je v adolescentním věku součástí rizikového chování, které přináší závažné negativní zdravotní důsledky. Ve zneužívání návykových látek adolescenty je bohužel Česká republika stále na čelných místech evropských statistik. Podle Evropské školní studie pro alkohol a jiné drogy (ESPAD 2015) má v ČR zkušenost s vypitím 5 a více sklenic alkoholu při jednom posezení (půllitrů piva, 2 dcl vína nebo „panáků“ destilátu) 42 % naších šestnáctiletých, což je vysoko nad evropským průměrem. Pití alkoholu v posledních 30 dnech udává dokonce 68,5 % našich dospívajících, přitom evropský průměr je 47,5%. Nehodu nebo zranění v opilosti udává 16,8% dospívajících.

Nejčastější problémy spojené s alkoholem a drogami u adolescentů názorně ukazuje uvedený graf (viz příloha, Zdroj: Chomynová P., Csémy L. – Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) 2015 – Přehled hlavních výsledků v Evropě a ČR).

Jaké máte zkušenosti s dětskými pacienty u Vás v Thomayerově nemocnici?

V posledních třech letech bylo u nás na Jednotce intenzivní péče Pediatrické kliniky 1. LF UK a IPVZ hospitalizováno ročně 20 až 22 chlapců a děvčat ročně pro akutní intoxikaci alkoholem. Věk intoxikovaných je 10 až 19 let. Zatímco v roce 2016 lehce převažovali chlapci, v roce 2018 je podíl chlapců a děvčat již zcela vyrovnaný. Mírně klesá věk těchto adolescentů, v roce 2018 jich bylo osm pod patnáct let a tři třináctiletí (dva chlapci a jedna dívka).

Jaká rizika opilost u adolescentů přináší?

Kromě zvracení, vdechnutí zvratků a podchlazení je to především riziko úrazů. Dospívající s poruchou vědomí jsou vystaveni vyššímu riziku sexuálního napadení, stejně tak snadněji dochází k nechráněnému sexu. V nejzávažnějších případech se alkohol stává drogou velmi tlumivou, může zde dojít k hlubokému bezvědomí se selháním dýchání a nutností umělé plicní ventilace. V českých statistikách je cca 300 jedinců, kteří již ve věku 15 až 19 let požádali o ambulantní léčbu pro svůj dlouhodobý problém s alkoholem.

V čem spočívá prevence?

Prevence spočívá v propojení protektivních a represivních opatření. Ty protektivní by měly převažovat. Základní devizou pro vyvarování se problémů rizikového chování je harmonická výchova v rodině. Metody školní prevence se dnes zlepšují. My se snažíme do časného záchytu problémového chování „vtáhnout“ i praktické lékaře pro děti a dorost, kteří by především při preventivních prohlídkách měli cíleně a přátelsky pohovořit o citlivých otázkách návykových látek a umět argumentovat proti jejich užívání. V tomto smyslu jsme již podruhé inovovali Manuál, který mají praktičtí lékaři pro děti a dorost k dispozici a krátkou intervenci v oblasti návykových látek vyučujeme lékaře v přípravě na atestaci z pediatrie.

Kde Vás mohou rodiče se závislými děti na alkoholu najít?

Rodiče s dětmi mohou navštívit naše odborné ambulance na Pediatrické klinice 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice na adrese Vídeňská 800 v pražské Krči. Naše klinika sídlí v pavilonu G. Kontakt na ambulanci je tel. č. 261 083 396 nebo více informací o klinice mohou rodiče nebo děti také najít na našem webu.


MUDr. Pavel Kabíček, CSc.

Narodil se v roce 1961 v Praze.
Vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze.
Primářem Pediatrické kliniky  1. LF UK a TN je od roku 2015.


Zdroj: Pražský deník Extra
Datum vydání: 18. 1. 2020
Autor: TN

Vaše TN


 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.