Napsali o nás: Rozhovor s MUDr. Mráčkem o žlučníku a problémech s ním spojených (Týdeník Květy)

03.03.2023

Nedovolil bych si říci, že je žlučník banální operace

Primář Chirurgické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Marek Mráček má za sebou bezpočet náročnějších operací, než je laparoskopické odnětí žlučníku. Přesto tvrdí, že i tento zákrok má specifická úskalí. V rukách zkušeného chirurga jde ale o bezpečný výkon, jehož benefit vysoce převyšuje možná rizika.

Řada lidí si myslí, že ve žlučníku se tvoří žluč. K tomu ale dochází v játrech a žlučovodem pak putuje do žlučníku a dvanáctníku. Jakou má tedy konkrétně funkci?
Žluč hraje důležitou roli v metabolismu tuků. V podstatě působí jako Jar, který kápnete na mastnou pánev. Tukové částice rozdělí na menší a ty jsou poté přístupnější specifickým enzymům, tzv. lipázám, které trávicí proces dokončí. Žlučník je takový přívěsek na žlučovodu, ve kterém se žluč shromažďuje a koncentruje. V momentě, kdy si dáte k obědu kachnu, dojde k tomu, že se žlučník stáhne, koncentrovaná žluč je vypuzena do dvanáctníku, kde působí jako detergent, tedy onen pomyslný Jar. Na stejném principu vzniká i žlučníková kolika – kontrakcí žlučníku se dá do pohybu kamínek, který se v nejužším místě, tzv. krčku žlučníku, zasekne. Žluč nemůže odtékat, žlučník usiluje o překonání překážky, čímž dochází k jeho bolestivým stahům.

Musí kameny vždy působit problémy?
Vůbec ne. Mnoho pacientů netuší, že je má. A nezřídka se k nám dostanou až s komplikacemi, které způsobí.

Jakými?
Třeba obstrukcí žlučových cest vycestovaným kamenem, nebo dokonce zánětem slinivky břišní.

Záleží na velikosti kamene? Může i malý způsobit velkou koliku?
Jednoznačně. Věřte, že většinou ty malé jsou dokonce ještě horší. Jsou více mobilní a vzhledem ke svému rozměru mohou ze žlučníku vycestovat do žlučovodu a ten úplně ucpat. V tom případě nastane nejen kolika, ale pacient navíc zežloutne, neboť žluč nemůže odtékat do dvanáctníku a žlučová barviva se vstřebávají do krve. Jde o akutní stav vyžadující rychlé řešení.

VÍCE se dozvíte v přílohách článku.

Zdroj: Týdeník Květy
Autor: Judita Bednářová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.