Napsali o nás: Rozhovor s Martinem Prchlíkem z dětské chirurgie - Chlapec přežil děsivý pád z 19. patra: „Byl téměř mrtvý.“ Ošetřující lékař promluvil o zraněních (blesk.cz)

11.12.2020

Hotový zázrak! Tak se dá bez nadsázky nazvat to, co se 4. prosince odpoledne odehrálo v pražských Hájích. Teprve 15letý chlapec se zřítil z 19. patra tamní budovy, pád z obrovské výšky přežil. Velkou měrou se o to zasloužili záchranáři, kteří vážně zraněného chlapce na místě pečlivě a ukázkově ošetřili, a také tým jednotky intenzivní péče Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Thomayerově nemocnici, který se o chlapce nyní stará. O tom, jak se mu daří, pro Blesk.cz promluvil vedoucí lékař MUDr. Martin Prchlík.

Na světě neexistuje mnoho lidí, kteří by pád z takové výšky přežili – pravděpodobnost, že se to stane, je takřka nulová. 15letý chlapec, který nyní leží na jednotce intenzivní péče v Thomayerově nemocnici, je jedním z nich. To, že po pádu z 19. patra nezemřel, se dá považovat za zázrak. „Zázrak bylo, že dopadl na stříšku, která ho zbrzdila,“ myslí si lékař Martin Prchlík, jenž se o chlapce, který v nemocnici leží v umělém spánku, stará.

Na tom, že hoch přežil takřka jistou smrt, mají podle něj obrovskou zásluhu záchranáři. „Ti na místě odvedli neuvěřitelné procento práce. Chlapec byl po dopadu téměř mrtvý a oni na místě provedli život zachraňující výkony,“ říká pro Blesk. Záchranáři dítě podle jejich mluvčí Jany Poštové na místě napojili na umělou plicní ventilaci a s mnohačetnými poraněními transportovali právě do Thomayerovy nemocnice.

„Do nemocnice ho přivezli ve velmi závažném stavu – s poraněním mozku, plic, jater a ledvin, měl závažné polytrauma s ohrožením životních funkcí. Pravou plíci měl z 80 procent nefunkční, levou z 25 procent, utrpěl tupé poranění mozkové tkáně. Edém mozku, který by jej trvale poškodil, se nám naštěstí podařilo odvrátit. Během prvních 24 hodin se nám chlapce podařilo zestabilizovat, teď je tedy stabilní,“ popisuje chlapcův nynější stav lékař.

Jeho šance na přežití byla v době, kdy ho přijímali v nemocnici, zhruba desetiprocentní, teď se podle doktora Prchlíka pohybuje „bohatě nad 50 procenty“ a lékaři uvažují o tom, že ho z umělého spánku začnou probouzet. „Zatím jeho stav neumožňuje, abychom ho mohli odpojit od přístrojů, ale vyšetření z posledních dní naznačují, že bychom se o to mohli začít pokoušet. Limitem pro odpojení v této fázi je poranění plic, které je velmi rozsáhlé,“ dodává s tím, že věci se ze dne na den mění.

Trvalé následky?

Probuzení z umělého spánku je podle něj navíc velmi složité, musí totiž přijít ve správný čas – je důležité stav umělého spánku zbytečně neprodlužovat, ale také pacienta nevzbudit příliš brzy, kdy na to jeho orgány ještě nejsou připraveny. „Když se netrefíme do správného období, můžeme orgány nechtěně v poškození posunout zpět,“ vysvětluje Martin Prchlík.

VÍCE v článku blesk.cz

Zdroj: blesk.cz
Termín vydání: 11. 12. 2020
Autor: Martina Pospíšilová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.