Napsali o nás: Rozhovor s Luďkem Stehlíkem o vlivu e-cigaret na zdraví člověka (blesk.cz)

29.10.2019

Je kouření e-cigaret škodlivější než běžná cigareta anebo ne či jaký je vliv e-cigarety na zdraví člověka a máme se čeho obávat nebo co způsobuje kouření cigaret dýchacímu systému? Na tyto a podobné  otázky k tématu e-cigaret poskytl rozhovor primář MUDr. Luděk Stehlík z Pneumologické kliniky 1. LF UK z Thomayerovy nemocnice pro blesk.cz.

Vstupní brána ke kouření pro mladé

„Předně naše plíce jsou uzpůsobeny k dýchání čistého vzduchu. Také zbytek našeho těla se obejde bez balastních látek. Ačkoli mají být elektronické cigarety méně škodlivé, a zatím se tak do velké míry jeví, je třeba počítat i s nežádoucími účinky. Teprve budoucnost ukáže celou pravdu. Stále platí, že nejlepší je nekouřit,“ zmínil MUDr Luděk Stehlík.

„Přímé účinky e-cigaret na dýchací systém a celý organismus nejsou pozitivní, v porovnání s klasickými cigaretami je však míra bezprostředního poškození organizmu nižší. Problémem je, že neznáme dlouhodobé účinky kouření e-cigaret. E-cigarety nemohou být jednoznačně doporučeny jako zdravější varianta kouření ke klasickým cigaretám,“ varoval Stehlík.

Jak sám připustil, v poslední době se ukazují některé stinné stránky e-cigaret. „Jejich používání je stále rozšířenější, pro děti a mladistvé se e-cigarety stávají vstupní branou k pravidelnému kouření,“ dodal lékař.

Kouříte e-cigarety? Máte větší riziko infarktu, varuje český lékař

Uživatelé e-cigaret mají o 71 procent vyšší šanci, že onemocní cévní mozkovou příhodou v porovnání s těmi, kteří je nepoužívají. Také riziko vzniku infarktu a dalších onemocnění srdce je podstatě vyšší, pokud si elektronickou cigaretu dopřáváte. Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už dříve informovalo, že stovky lidí bojují s nemocí, která se podobá zápalu plic. Jediné, co nemocné spojuje, je kouření e-cigaret. Blesk Zprávy požádaly o názor českého pneumologa. Média už dříve informovala, že americké úřady evidovaly už přes 800 případů pacientů, kteří se léčí se závažnými plicními obtížemi způsobenými pravděpodobně používáním elektronických cigaret. CDC se navíc domnívá, že kvůli dýchacím obtížím spojeným s inhalací e-cigaret zemřelo 13 lidí. Odborníci zatím nevědí, zda obtíže způsobil způsob inhalace pomocí elektronických cigaret, nebo nějaká konkrétní substance obsažená v náplních. Lidem ale radí, aby se s ohledem na zdraví kouření e-cigaret prozatím vyvarovali.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 29. 10. 2019
Autor: Andrea Ulagová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.