Napsali o nás: Rozhovor s kaplanem Řehořem J. Žáčkem o duchovní péči v TN (zdravezpravy.cz)

12.07.2019

V nemocnici je nejvíce v ohrožení lidská důstojnost

O poskytování duchovní péče pacientům v Thomayerově nemocnici hovořil její kaplan Řehoř Jiří Žáček v rozhovoru pro server zdravezpravy.cz.

Jaké duchovní potřeby mají pacienti v nemocnicích? Jak jim můžete pomoci?
Duchovních potřeb v nemocnici je mnoho, ale ta nejvíce v ohrožení je lidská důstojnost. Nemocnice je taková továrna. Kdo do ní přijde, zapadne do systému různých vyšetření. Léčí se svou nemocí podle daných pravidel. Přitom se potýká s věcmi, jako je třeba nedostatek zdravotnického personálu, který tak na něj má jen omezený čas. To plus dalších mnoho věcí se dotýká pacientů. A my jsme zde od toho, abychom na pacienty čas měli.

Co je vaší metodou práce?
Naší metodou práce je být s nimi, naslouchat jim a společně hledat a formulovat to, co prožívají. Je přirozené, že má člověk v nemocnici strach z toho, co ho čeká. Když i třeba ztrácí naději, že se jeho zdravotní stav zlepší. To vše je v pořádku, stejně jako to, že my mu pomáháme tu naději znovu najít.

Jakou roli v práci nemocničního kaplana hraje víra v Boha?
Víra je otázka mé osobní podpory. Já z ní čerpám podporu pro moji službu v nemocnici, ale v nemocnici já o víře nezačínám. Sám ten člověk o ní musí začít mluvit. Já tam nejsem v pozici, abych ho obracel na víru. Pokud o ní člověk nezačne sám mluvit, tak o ní nemluvím. A navíc duchovní potřeby lidí v nemocnici bývají často všelidské. To je potřeba lidské blízkosti, kontaktu, lidské důstojnosti. Těch potřeb je mnoho.

Více se dozvíte na webu zdravezpravy.cz.

Zdroj: zdravezpravy.cz
Termín vydání: 12. 7. 2019


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.