Napsali o nás: Rozhovor s doc. Havlem o rakovině plic – Naděje na přežití je veliká (Deník, Zdraví)

13.04.2023

Rakovinou plic u nás každý rok onemocní přes 6000 pacientů a donedávna na ni většina z nich umírala. Zhruba před deseti lety se ale začaly objevovat možnosti léčby. Jak je možné, že dříve beznadějné případy dnes přežívají řadu let? A proč ani čtyřcentimetrový nádor v plicích nemusí vždy znamenat úplnou katastrofu? O tom a mnohem více jsme si povídali s naším předním pneumologem MUDr. Liborem Havlem z Plicní kliniky 1. LF UK z FTN.

Jak si stojí nádory plic mezi těmi ostatními?
Rakovina plic je jedna z mála zhoubných nemocí, u nichž se výskyt prakticky rovná úmrtnosti. Ročně je diagnostikována u zhruba šesti tisíc lidí a každý rok na ni kolem pěti tisíc pacientů zemře. Podobný poměr mezi výskytem a úmrtností vidíme snad už jen u rakoviny slinivky či nádorů žlučových cest. Žádné jiné typy takto špatnou prognózu nemají. Na rakovinu plic zemře ročně stejně lidí jako dohromady na rakovinu prostaty, střeva a prsu. Na světě denně umírá na rakovinu plic přibližně čtyři a půl tisíce pacientů, ročně je to milion a šest set tisíc lidí.

Proč jsou na tom plíce tak špatně?
Může to být ovlivněno i tím, že u řady nejčastějších zhoubných onemocnění, jako jsou nádory prsu, prostaty a tlustého střeva, jsou vyvinuty a léta fungují standardní screeningové metody hrazené zdravotními pojišťovnami. Je tedy možný záchyt v časnějších stadiích s lepší prognózou. Na časný záchyt rakoviny plic máme v Česku screeningový program teprve od loňského ledna. Jde o bezbolestné vyšetření nízkodávkovým CT plně hrazené pojišťovnou a informace o něm lidé najdou na stránkách Prevenceproplice.cz.

Nejpočetnější ale nádory plic nejsou?
Nejčetnější jsou nádory kůže. Tam je výskyt obrovský, ale prognóza velice dobrá, většinou se na ně přijde včas – člověk si snadněji všimne, že mu něco roste na kůži. S celkovým výskytem ostatních nádorů vnitřních orgánů je statistiky nesrovnávají.

Jako nejnebezpečnější je vnímán nádor slinivky. Že by se lidé stejně báli nádoru plic, jsem zatím neslyšela.
Nemyslete si, že na té židli, kde teď proti mně v ordinaci sedíte, pacienti po sdělení diagnózy nějak jásají. Ale na nádor plic se nepohlíží tak pesimisticky, protože je pořád větší šance, že se najde časné stadium rakoviny plic než časné stadium rakoviny slinivky. Další zlepšení situace by měl přinést také zmíněný nový program screeningu u dlouholetých kuřáků. S jeho rozvojem lze výhledově předpokládat, že bude docházet k záchytu rakoviny plic v časnějších stadiích a ideálně by měli kuřákům účast v programu doporučovat praktičtí lékaři nebo ambulantní pneumologové. Navíc třeba v době covidové pandemie jsme hodně snímkovali pacienty kvůli diagnostice zánětu a u toho se jim současně přišlo na počínající nádor na plicích.

Slinivka je asi zobrazovacími metodami hůř vidět.
Má kolem sebe v břišní dutině, v retroperitoneu, ze všech stran těsně další orgány – ledviny s nadledvinkami, některé velké krevní cévy, lymfatické uzliny a nervy. To souvisí i s další věcí – jak moc může nádor narůst, aby byl ještě operovatelný. U plic jsme zvyklí, že třeba i čtyřcentimetrový nádor je vzhledem k velikosti vnitřního prostoru samotných plic relativně malý. Ale čtyřcentimetrový nádor u slinivky? Tam už je velká šance průniku metastáz do dalších orgánů.

Mám-li čtyřcentimetrový nádor v plicích, mohu být v pohodě, že mne ještě vyléčíte?
Nezáleží jen na velikosti nádoru, ale zejména na jeho chování, tím mám na mysli invazi do okolních orgánů a zejména šíření do mízních uzlin. Velikost je ovšem také důležitá – čím větší nádor je, tím je statisticky větší pravděpodobnost, že již metastázoval. I čtyřcentimetrový nádor může být léčitelný, pokud je bez metastáz, tedy nešíří se dál po těle. Daleko prognosticky závažnější je, když se odhalí i postižení mízních uzlin metastázami, byť pocházejí z relativně malého nádoru. To je pro možnosti léčby a její vyhlídky naprosto zásadní.

VÍCE v článku v příloze (.pdf).

Zdroj: Deník, příloha Zdraví
Datum vydání: 23.3.2023
Autor: Zdena Lacková

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.