Napsali o nás: Reportáž - Thomayerova nemocnice bude mít čistírnu odpadních vod (TV Praha)

16.02.2024

V areálu Fakultní Thomayerovy nemocnice postaví unikátní čističku specifických nemocničních odpadních vod přímo u jejich zdroje. Tato voda tak už nepoteče přímo do kanalizace. Zástupci nemocnice a společnosti Pražské vodovody a kanalizace o přesných plánech a zahájení stavby informovali na tiskové konferenci v areálu nemocnice.

"Jsou to i stopové zbytky antibiotik a hlavně mikroorganismy, které potom následně mají možnost bujet v té stokové části té kanalizace a následně potom je potřeba se s nimi nějak vypořádat v té centrální čističce, což nemusí být vždy úplně jednoduchá záležitost, proto se snažíme vpouštět do té kanalizační sítě co nejvíce vyčištěnou vodu," řekl Jan Halíř - náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz ve FTN.

Zbytky léčiv, kontrastních látek a dalších polutantů by tak z nemocniční vody měly pomoci odstranit nové technologie budoucí nemocniční čističky.

"Jedná se o dva druhy technologií, jedno z nich je doplnění mechanického přečistění bubnovým mikrosítem, které nám pomůže jen tu vodu předupravit, aby byla lépe zpracovatelná v dalších částech procesu, ale to je část, která se mikro polutantů jako takových přímo netýká. Ta stěžejní část projektu je doplnění úplně nové části takzvaného terciálního čistění, kdy budeme mít tři technologie, bude to technologie mikrofiltrace, ozonizace a sorpce na granulovaném aktivním uhlí," řekl Robert Kvaček - technolog pitných vod PVK.

Realizace nové čistírny odpadních vod by v areálu nemocnice měla vzniknout do konce letošního dubna.

"Nyní jsme předali staveniště, dodavatel si ho převzal, začne si připravovat staveniště k realizaci," řekl Jan Halíř - náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz FTN.

Více v reportáži

Více v TZ FTN

Zdroj: TV Praha
Termín vysílání: 15.2.2024
Autor: Kristýna Svobodová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.