Napsali o nás: Reportáž - Porodnice ve Fakultní Thomayerově nemocnici v pražské Krči: Soukromí na pokoji zdarma, v budoucnu i volba vlastní porodní asistentky (Maminka.cz)

18.10.2022

S naším projektem Maminka v porodnici jsme tentokrát nemuseli příliš daleko. Naše kroky vedly do porodnice v pražské Krči, kde nás přivítali vřele a s úsměvem na tváři. Jakými specifiky se toto zařízení pyšní? A v čem je porodnice jedinečná? Ve vstupní hale nás vítá vrchní sestra Lenka Cejpková a jdeme dělat první rozhovor s maminkou, která tu před pár dny přivedla na svět syna. Procházíme oddělením šestinedělí a já si přesně vybavuji, ve kterém pokoji jsem před třemi lety ležela s dcerou Stellou. Měly jsme zdarma samostatný pokoj s vlastní koupelnou. To je specifikum místní porodnice – nejsou zde tzv. nadstandardy.

V nabídce jsou jen jednolůžkové nebo dvoulůžkové pokoje a všechny mají vlastní sociální zařízení. Lenka Cejpková vypočítává: „Na dvou odděleních šestinedělí máme dohromady 29 pokojů, z toho 8 je dvoulůžkových, zbylé jsou jednolůžkové. Za pokoje se neplatí.“ To je pro maminky, které mají rády své soukromí, velká výhoda. A ještě ušetří.


Moderní porodní pokoje

Následuje prohlídka porodního sálu. Primář MUDr. Petr Kolek říká: „Máme tu čtyři porodní pokoje a jeden operační sál na císařské řezy. Porodní pokoje, jejichž součástí je i koupelna se sprchou a toaletou, jsou nově zrekonstruované a vypadají moc hezky. Pro tatínky je tu odpočinková část se sedačkou, kuchyňkou a kávovarem. Maminky mají k dispozici různé druhy úlevových pomůcek." „Ženy mohou zajít do sprchy, pohupovat se a uvolňovat na gymnastickém míči. Na masáže máme šátky Rebozo, které jsou nyní hitem. Dále nabízíme vaginální napářku, jsou zde na ni připravené stoličky a bylinky, k dispozici máme také olejíčky na aromaterapii. Ženy si mohou přinést vlastní hudbu,“ vyjmenovává vrchní sestra.


Role porodních asistentek

Porodnice je jedinečná v tom, že porody nízkorizikových žen tu historicky vedou porodní asistentky. Lenka Cejpková vysvětluje: „V naší porodnici od sedmdesátých let rodí ženy porodní asistentky, je to standardní věc. Mají k tomu kompetence a o ženu se dokážou komplexně postarat. Umějí porodit dítě i placentu, ošetřit genitálie, po porodu ošetřit a označit miminko. Když je potřeba, umějí novorozené dítě i zresuscitovat. Platí u nás pravidlo, že u každého porodu je přítomen lékař gynekolog a u indikovaných porodů i lékař pediatr. Pokud dojde v průběhu porodu ke komplikaci, jde o vteřiny, a proto je lékař ihned k dispozici.“


VÍCE v článku

VÍCE o porodnici

Zdroj: Miminko.cz
Datum vydání: 17. 10. 2022
Autor: Vanda Stöckbauerová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.