Napsali o nás: Reportáž - Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS (ČT)

21.09.2021

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky. Ke spuštění očkování třetí dávkou vakcíny ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) poskytl rozhovor ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. a vrchní sestra z Interní kliniky ve FTN Karolína Vaicová.

Nemocnice předpokládají, že v prvních dnech budou třetí dávky podávat hlavně zdravotníkům. Právě ti byli v Česku mezi prvními očkovanými a splní tak i nejdřív kritérium osmiměsíčního odstupu. S přeočkováním počítá například vrchní sestra interny FTN Karolína Vaicová, která je ráda, že teď už na příjmu vídá zase hlavně pacienty s diagnózami jako před pandemií. „Měla jsem pocit, že pacienti jiní než s covidem už snad ani neexistují. Mým úkolem bylo, někdy i z hodiny na hodinu, transformovat oddělení na oddělení covidová,“ vysvětluje. I tyto zážitky jsou podle ní důvodem, proč si chce teď nechat píchnout třetí, posilující dávku. „Já už bych nikdy nechtěla zažít to, co se dělo na jaře. A pak samozřejmě i moje vlastní zdraví,“ vysvětluje.

Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování posilující dávkou zejména seniorům nad šedesát let nebo chronicky nemocným. Právě u nich se s nástupem podzimu podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvyšuje riziko nákazy. „Podzimní období se všemi riziky je určitě velmi důležité, aby lidé – ti rizikoví – třetí dávku dostali. Riziko, že by se i většímu množství imunita najednou oslabila existuje, a to i pro kolektivní imunitu,“ zdůraznil.

První zdravotníky začne tato nemocnice očkovat v pondělí. Přijímat bude i zájemce z řad veřejnosti, pokud se registrují. To bude možné nejdřív v pondělí. Podle ředitele FTN Zdeňka Beneše se čeká, až se spustí rezervační systém a podle něho se pak budou očkovat zájemci o třetí dávku.

Více v reportáži

Zdroj: ČT
Datum vysílání: 19. 9. 2021
Autor: ČT

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.