Napsali o nás: Reportáž – Nemoc covid-19 může u dětí vyvolat imunitní reakci. Podle lékařů je však důležitá včasná diagnostika a následná léčba! (CNN Prima News)

13.01.2021

Nemoc covid-19 může u dětí vyvolat imunitní reakci tzv. syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi. Tato komplikace se může objevit jeden až šest týdnů od akutního onemocnění. Vždy jsou přítomny horečky, které mohou být provázeny zánětem spojivek, kožními či slizničními reakcemi, zduřením uzlin a často i zažívacími obtížemi gastrointestinálního traktu, bolestmi břicha či zvracením nebo průjmy. V těchto případech je však důležitá včasná diagnostika a zahájení následné léčby, která je u většiny dětí úspěšná.

Od listopadu 2020 bylo takových případů 60 a jen ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) bylo s tímto syndromem hospitalizováno celkem 6 dětí. V současné době to je jeden dětský pacient. V reportáži na CNN Prima News za FTN hovořili MUDr. Markéta Bloomfield, dětská imunoložka z Pediatrické kliniky 1. LF UK a FTN a dále lékař z dětské JIP Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a FTN MUDr. Pavel Heinige.

VÍCE v reportáži na CNN Prima News (stopáž: 2:55)

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 12. 1. 2021
Autor: CNN Prima News

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.