Napsali o nás: Reportáž - Na energiích šetří i státní instituce. Nemocnice mají zájem o tepelná čerpadla (ČT24)

31.10.2023

Do energetických úspor se vedle domácností pustily i velké státní instituce. Na drahých energiích tak ušetří až desítky procent. Svým rozpočtům modernizací nově uleví třeba některé nemocnice. Například Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze od jara měnila u dvaceti pavilonů okna, světla, ale také topení. „Máme čidlo, které nám zajišťuje snímání teploty v místnosti a na radiátorech máme osazené termostatické hlavice,“ vysvětluje náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z Thomayerovy nemocnice Ing. Jan Halíř.

Nyní už zbývá jen dokončit drobné práce a odstranit nedostatky. Energetická úspora se odhaduje na třicet procent ročně. „Energetická krize nám ukázala, že ten směr byl dobrý. Celkový realizovaný objem byl 400 milionů korun. Z toho padesát procent byl státní rozpočet, čtyřicet procent byly evropské peníze a deset procent byly provozní prostředky nemocnice,“ dodává Halíř. Šlo přitom o takzvaný EPC projekt, který zákazník splácí až z dosažených úspor a dodavatel ručí za účinnost provedených opatření.

„Ten zájem je velký nejen z oblasti veřejné sféry – jako jsou třeba nemocnice nebo školy, protože mají logicky málo investičních prostředků a ty projekty s garantovanou úsporou jim je šetří, ale je také velký z oblasti i třeba průmyslu,“ podotýká předseda představenstva a generální ředitel firmy ČEZ ESCO Kamil Čermák.

VÍCE v reportáži

VÍCE o projektu ve FTN

Zdroj: ČT24
Termín vydání: 28. 10. 2023
Autor: Nina Ortová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.