Napsali o nás: Reportáž - Lidem pomáhá dýchat oxygenátor. Pacienti díky němu mohou dřív z nemocnice domů (CNN Prima News)

24.11.2020

Thomayerova nemocnice v Praze půjčuje pacientům po léčbě koronaviru speciální přístroj – oxygenátor. Ten zlepšuje zásobování organismu kyslíkem. Pacienti pak díky němu mohou dřív domů. Jak lidem pomáhá během domácí léčby pro CNN Prima NEWS popsal jeden z bývalých pacientů nemocnice. Přístroj se jednoduše zapne, pacient si ho nasadí a dýchá kyslík. Při jeho užívání může sedět, ležet, nebo třeba jezdit na rotopedu.

Oxygenátor využívá i Miroslav Walter, který kvůli koronaviru strávil 13 dní v Thomayerově nemocnici. Opustit ji mohl dřív právě díky speciálnímu přístroji. „První dny to nebyla žádná sláva, bylo mi bídně. Ležel jsem, byl připojený na oxygenátor a dýchal. Měl jsem ale chuť k jídlu a poté jsem začal přibírat,“ vzpomíná Walter.

Thomayerova nemocnice v Praze půjčila tento přístroj panu Walterovi na měsíc. „Je určený pro pacienty, kteří mají poruchu okysličení krve. Dodává jim koncentrovanější kyslík než ten, který obyčejně vdechujeme z atmosféry. Máme osm pacientů, kterým jsme pomohli odejít včasně domů a nemusí být zbytečně dlouho v nemocnici,“ uvedl přednostka pneumologické kliniky prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. z Thomayerovy nemocnice.

VÍCE v reportáži na CNN Prima News

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 23. 11. 2020
Autor: CNN Prima News

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.