Napsali o nás: Reportáž - Jak to bude s péčí o pacienty? Nemocnice se připravují na zimu (Novinky.cz)

24.10.2022

Energetická krize ohrozila dodávky elektřiny a plynu do řady klíčových institucí v Česku. Smlouvy na příští rok zatím nemají uzavřené nejen školy či domovy důchodců, ale také třeba nemocnice. Ty se na zvyšující ceny připravují také s předstihem, a to kupříkladu zateplováním budov. Fakultní Thomayerova nemocnice odstartovala největší stavební a energetickou modernizaci pavilonů za posledních čtyřicet let. Celkově tento projekt zahrnuje 20 objektů. Rozhovor pro Novinky.cz poskytl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.


20 zateplených budov

Zvýšení cen za energie a plyn pocítili i v krčské nemocnici v Praze. „Už teď platíme minimálně o 15 milionů více a na příští rok máme předběžně zkalkulováno, že to bude několik desítek milionů navíc. I proto jsme se tady před několika měsíci rozhodli investovat do několika přestaveb," sdělil Novinkám ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. Fakultní Thomayerova nemocnice odstartovala největší stavební a energetickou modernizaci pavilonů za posledních čtyřicet let. Celkově tento projekt zahrnuje 20 objektů. „Provádíme rekonstrukční práce, které vedou k zateplení a úsporám energie v naší nemocnici. Úspory jsou spočítány, že budou až 30 procent, a k tomu ještě nebudeme pouštět do vzduchu 2500 tun kysličníku uhličitého,“ řekl Beneš.


Rekonstrukce za plného provozu nemocnice

Celkem nemocnice opravuje a izoluje dvacet budov. „U sedmi pavilonů děláme nový kompletní plášť s izolací, včetně střechy, oken, LED osvětlení a termostatických ventilů,“ vysvětlil Zdeněk Beneš. Žádné z prací neomezují provoz nemocnice, a tak se pacienti nemusí bát žádných omezení. Nemocnice získala na rekonstrukci dotaci od Ministerstva zdravotnictví i od Státního fondu životního prostředí. „Děláme to metodou energetické úspory se zárukou. Takzvanou metodou EPC,“ řekl ředitel nemocnice.


VÍCE v reportáži

Zdroj: Novinky.cz
Datum vysílání: 23. 10. 2022
Autor: Marek Tereba

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.