Napsali o nás: Reportáž - Děti a mladiství tvoří 14 procent ze všech dosud nakažených covidem, v nemocnicích se nejčastěji ocitli ti nejmenší (ČT, Události)

12.03.2021

Covid-19 se v Česku nevyhýbá žádné věkové skupině, ani nejmladším. Asi čtrnáct procent všech nakažených od začátku pandemie byli děti a mladiství. Po posledním zastavení prezenční výuky u prvňáků a druháků a také v mateřských školách začala nákaza v této věkové skupině mírně polevovat. Naopak u dětí z vyšších ročníků, které jsou doma delší dobu, pozitivních případů stále přibývá. Například v Thomayerově nemocnici v Praze (FTN) léčili od začátku pandemie přes osmdesát dětí v souvislosti s koronavirem. S multisystémovým zánětlivým syndromem (PIMS), který se rozvíjí po prodělání covidu, bylo jedenáct z nich.

„Ve všech případech je u dětí s PIMS přítomna horečka nad 38 stupňů. Dále se objevuje zarudnutí sliznic, různé vyrážky kdekoliv na těle,“ přiblížila klinická imunoložka Pediatrické kliniky 1. LF UK ve FTN MUDr. Markéta Bloomfield. Nejmladšímu pacientovi s PIMS, kterého v této nemocnici léčili, bylo devět měsíců.

Hospitalizované děti

Od začátku pandemie se koronavirem nakazilo zhruba 180 tisíc dětí a mladistvých do devatenácti let, nejvíc těch ze základních škol. Na hospitalizaci došlo u necelé tisícovky z nich. Pacienty se nejčastěji stali ti nejmenší. Například v Thomayerově nemocnici v Praze (FTN) léčili od začátku pandemie přes osmdesát dětí v souvislosti s koronavirem. S multisystémovým zánětlivým syndromem (PIMS), který se rozvíjí po prodělání covidu, bylo jedenáct z nich.

VÍCE v reportáži (stopáž 2:01)

Zdroj: ČT
Datum vysílání: 11. 3. 2021
Autor: ČT-Události

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.