Napsali o nás: Reportáž - Bezpečí nemocnice a přitom pohodlí. Pražská nemocnice otevřela nové porodní pokoje (novinky.cz)

20.05.2021

Fakultní Thomayerova nemocnice ve středu představila čtyři nové porodní pokoje, které nabízí větší soukromí a pohodlí pro rodičky i jejich doprovod. Rekonstrukcí za 1,4 milionu korun tak reaguje na zvyšující se zájem o přirozené porody. Na pokoje i jedno z prvních miminek, které v nich přišlo na svět, se podívejte v reportáži.

„Ženy mají tendenci k tomu rodit doma, protože je to podle nich jediné přirozené. I za zdmi porodnice ale může proběhnout fyziologický porod, do kterého není zasahováno, s minimální přítomností personálu," řekl primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petr Kolek. Porodnictví se proto podle něj v současné době soustředí na to, aby se rodička cítila pokud možno jako doma.

Právě takový komfort chtěla nastávajícím maminkám umožnit i Fakultní Thomayerova nemocnice. „Chtěli jsme skloubit bezpečnost porodu a zároveň pohodlí jak pro rodičky, tak i pro partnery a manžele, kteří jsou při tom porodu. Chtěli jsme, aby se oba cítili dobře, komfortně, aby ten porod proběhl co nejlépe,“ vysvětluje záměr ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Čtyři nově upravené porodní pokoje jsou vybaveny porodnickou postelí i lůžkem pro ošetření dítěte, díky kterému může být matka svému dítěti neustále nablízku. „Potom je tady i relaxační zóna, kde má žena s tatínkem k dispozici mikrovlnku, kávovar, mohou si sednout na gauč. Takže je to prakticky takový obývací pokoj s porodním pokojem v jednom,“ popisuje Kolek.

V pokoji má žena také vlastní sociální zařízení. Podle vrchní sestry Lenky Cejpkové mají rodičky k dispozici například i gymnastické míče, ale také led nebo ohřívací polštářky k úlevě od bolesti. "Na jednu stranu se snažíme, aby ženy rodily přirozeně nebo spontánně, ale na druhou stranu, pokud se ukáže, že porod je pro ženu náročnější, než čekala, nebo vyčerpávající, tak tu máme i prostředky, které jí mohou od porodu ulevit," vysvětlila. Přímo na pokoji je tak k dispozici rajský plyn či epidurální anestezie.

Více v článku

Zdroj: novinky.cz
Termín vydání: 19. 5. 2021
Autor: Natálie Lošková

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.