Napsali o nás: Průlomové rozhodnutí: fyzioterapie je těžká práce (echo24.cz)

21.10.2019

Fyzioterapie je obdobně těžká a riziková práce jakou vykonávají například hasiči, pyrotechnici či silničáři, kteří za plného provozu opravují vozovky. Vyplývá to z rozhodnutí pražské hygienické stanice, která letos na základě měření lokální svalové zátěže zařadila profesi „fyzioterapeut – žena“ do třetí rizikové kategorie. Měření, které pro své zaměstnance zařídila pražská Thomayerova nemocnice, je průlomové a mohlo by ovlivnit situaci v ostatních zdravotnických zařízeních. Ženám fyzioterapeutkám tím totiž vzniká nárok na rizikový příplatek a speciální zaměstnanecké podmínky.

„Myslím, že se jedná o průlomové rozhodnutí, určitě toto měření budou požadovat i ostatní kolegyně v dalších zdravotnických zařízeních. Všichni fyzioterapeuti v republice jsou těmito riziky ohrožení,“ domnívá se Jana Hlinovská, vedoucí fyzioterapeutka Thomayerovy nemocnice, kde jako první zažádali o změření svalové zátěže předloktí a svalů rehabilitačních pracovníků.

Práce fyzioterapeuta je podle ní namáhavá. „Většina z nás trpí nemocemi šlach či svalových úponů. Ať už se jedná o mladé absolventy hned po škole, kteří po třech měsících práce chodí s ortézami, jak nejsou zvyklí pracovat rukama osm hodin v kuse. Na bolest rukou a komplikace z přetížení si samozřejmě stěžují i ti starší, kteří dělají tuto náročnou práci dlouhodobě,“ říká Jana Hlinovská.

Více v článku echo24.cz.

Zdroj: echo24.cz
Datum vydání: 20. 10. 2019
Autor: EDI

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.