Napsali o nás: Předchůdcem dnešní Thomayerovy nemocnice byly Masarykovy domovy (Pražský patriot)

31.10.2023

Ačkoli dnešní Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze byla založena jako nemocnice v květnu 1954, její historie je mnohem starší. Již v roce 1928 zde bylo otevřeno zařízení sociálního typu, které se zaměřovalo na péči o choré, seniory či o děti v rámci tehdejší zotavovny. Ústav, nazvaný Masarykovy domovy, byl slavnostně otevřen k desátému výročí vzniku Československé republiky 28. října 1928, a to za přítomnosti prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Ústav sociální péče hlavního města Prahy vznikl podle funkcionalistického návrhu Bohumíra Kozáka. Komplex dvacítky budov v pražské Krči vyrostl velmi rychle, stavět se začalo v červenci 1926. Zahrnoval pavilóny pro chudé nemocné a seniory, nemocnici, dětskou ozdravovnu, pekárnu, řeznictví, krejčovské dílny, zahradnictví, školu, kino, kapli i sportoviště. Areál o rozloze 33 hektarů, jenž hlídalo pět policistů, patřil tehdy k nejmodernějším svého druhu v Evropě.

Za druhé světové války byl v Masarykových domovech zřízen německý lazaret a po válce tam byla krátce nemocnice pro repatrianty a nemocnice Rudé armády.

Od roku 1947 byly Masarykovy domovy několik let opět sociálním ústavem, než na jejich místě byla v květnu 1954 otevřena nemocnice. Stalo se tak u příležitostí 100. výročí narození lékaře Josefa Thomayera. Profesor Thomayer (1853 – 1927) je považován za zakladatele české školy vnitřního lékařství a za vynikajícího diagnostika v oblasti chorob ledvin, srdce a nervů. Byl též skvělým pedagogem, který na své klinice vychoval řadu výborných lékařů.

V roce 1984 se z nemocnice stala Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN), v roce 2012 byl název opět změněn na Thomayerova nemocnice. Statut fakultní nemocnice znovu získala v roce 2021. V současné době pracuje ve FTN, která má zhruba 1000 lůžek, téměř 2700 zaměstnanců, z toho více než 2300 zdravotníků. FTM provozuje 13 klinických pracovišť a působí zde dalších 30 pracovišť a oddělení. FTN má i několik center vysoce specializované péče (CVS).

Nemocnice je též výukovou základnou lékařských, farmaceutických i jiných fakult a ve spolupráci s 1. LF UK a 3. LF UK se podílí na pregraduální výuce studentů lékařské fakulty na vybraných pracovištích.

VÍCE

VÍCE o FTN a její historii

Zdroj: Pražský patriot
Datum vydání: 28.10.2023
Autor: ČTK

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.