Napsali o nás: Podcast s MUDr. Markétou Bloomfield o tzv. postcovidovém syndromu u dětí (blesk.cz)

20.04.2021

Již v listopadu zaznamenali zdravotníci z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) nezvyklá onemocnění u malých dětí, které prodělaly nákazu koronavirem. Od té doby lékařka MUDr. Markéta Bloomfield spolu s dalšími kolegy z Pediatrické kliniky I. LF UK ve FTN léčí malé pacienty s postcovidovým syndromem a daleko závažnějším syndromem multisystémové zánětlivé odpovědi spojeným s covidem-19. Jak se tyto nemoci liší, prozradila pro Blesk Podcast.

Lékařka o postcovidovém syndromu u dětí: Pod rukama se nám dělo něco, co neznáme. Museli jsme jednat rychle

Téměř půl roku se každý den setkává Markéta Bloomfield s následky nemoci covid-19 u dětí různých věkových skupin. S novými syndromy se osobně potkala poprvé v listopadu, kdy pro ni byla situace z profesního hlediska nejtěžší. "Poměrně rychle za sebou jsme přijali první tři pacienty s tzv. multisystémovým zánětlivým onemocněním spojeným s covid-19 . Viděli jsme, že se nám děje pod rukama něco, co neznáme. Sice jsme na to byli připravení po stránce intenzivní péče, ale museli jsme se hodně rychle zorganizovat a rozprostřít informace mezi praktiky a lékaře prvního kontaktu, v kterých případech už děti odesílat do nemocnic," vzpomněla si odbornice na chvíli, kdy léčili první batolata a kojence. A jak se syndromy liší?

Postcovidový syndrom

U dospělých pacientů, kteří se vyléčili z nemoci covid-19, je toto onemocnění podle Bloomfield již poměrně dobře zmapované, u dětí se o existenci postcovidového syndromu rovněž ví, ale zdaleka ne tak detailně jako u dospělých. Jedná se o dlouhodobé zdravotní obtíže navazující na covid-19, jejichž projevy jsou různorodé: "Nespecifické stavy únavy, poruch spánku, různé neurologické problémy, slabosti, svalové slabosti, bolesti hlavy, bolesti různých částí těla. U dětí se po covidu-19 může objevit specifické onemocnění, dlouhotrvající kašel. Klidně i několik měsíců," vysvětluje lékařka s tím, že ve většině případů tyto příznaky u dětí s postupem času odezní.

Multisystémový zánětlivý syndrom

Pediatři celého světa se aktuálně zabývají vzácným, ale daleko závažnějším onemocněním po nákaze koronavirem. Oproti postcovidovém syndromu jsou projevy u multisystémového zánětlivého syndromu u dětí mnohdy nebezpečnější, než samotný průběh nemoci covid-19. Podle Markéty Bloomfield dokonce bez včasné hospitalizace na Jednotce intenzivní péče ohrožuje dětské životy, proto je důležité, aby jej rodiče a praktičtí lékaři odhalili včas.

VÍCE v článku

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 17. 4. 2021
Autor: jim

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.